Rusia expulzează nouă diplomaţi finlandezi și închide Consulatul General al Finlandei din Sankt Petersburg

Externe

Rusia a anunţat joi că închide consulatul finlandez din Sankt Petersburg şi expulzează nouă diplomaţi ai acestei ţări nordice, ca represalii pentru expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi ruşi de către Helsinki, potrivit France Presse şi Reuters.

„Nouă angajaţi ai Ambasadei Finlandei în Rusia şi ai Consulatului General finlandez la Sankt Petersburg au fost declaraţi persona non grata”, a transmis Ministerul rus de Externe.
Ministerul a adăugat că acordul ce permite funcţionarea Consulatului General al Finlandei la Sankt Petersburg va fi reziliat de la 1 octombrie.
Aceste măsuri au fost anunţate ambasadorului Finlandei, Antti Helanterä, convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

Ambasadorului i-a fost transmis „un protest puternic” din cauza „politicii conflictuale şi antiruse” a autorităţilor finlandeze, care, potrivit diplomaţiei ruse, urmăreşte „să demoleze decenii de relaţii reciproc avantajoase ruso-finlandeze”.
Relaţiile între aceşti doi vecini s-au deteriorat puternic după intervenţia armatei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022. De atunci, Finlanda a rupt cu decenii de nealiniere militară, depunând în mai 2022 candidatura la NATO, al cărei membru a devenit oficial în aprilie.

Războiul Rusiei în Ucraina, pe care Moscova îl numeşte „operaţiune militară specială”, a determinat Finlanda să caute să se alăture alianţei de apărare transatlantice NATO, condusă de SUA.
„S-a remarcat faptul că parametrii discutaţi în prezent ai intrării Finlandei în NATO reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse şi încurajează regimul de la Kiev să facă război, iar pomparea acestuia cu arme occidentale este în mod clar o acţiune ostilă la adresa ţării noastre”, a denunţat diplomaţia rusă joi într-un comunicat, citat de Reuters.

„Această linie a autorităţilor finlandeze nu poate rămâne fără răspuns”, adaugă comunicatul.
În mai, ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a anunţat că Rusia a îngheţat conturile bancare ale Ambasadei Finlandei la Moscova şi ale Consulatului din Sankt Petersburg la sfârşitul lunii aprilie.
Această îngheţare a conturilor coincide cu anunţul făcut de compania publică finlandeză Fortum că Moscova a preluat controlul asupra filialei sale ruse după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial de aprobare a acestei măsuri.
În februarie, Finlanda a început de asemenea construcţia unui proiect pilot de gard de 200 de kilometri la graniţa cu Rusia, pe fondul temerilor Helsinki-ului că Moscova ar putea folosi fluxul de migranţi care traversează frontiera pentru a exercita presiuni.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö a numit recentele măsuri ale Rusiei „un răspuns dur şi asimetric la deciziile de expulzare ale Finlandei”.
El a spus că Finlanda se pregăteşte, ca răspuns, să închidă consulatul Rusiei la Turku.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *