putin rusia

Rusia – planuri pentru exploatarea zonei Arctice

Externe

Guvernul rus elaborează și implementează diverse planuri pentru exploatarea zonei Arctice. Acest demers implică construcția de infrastructură, transportul pe liniile de navigație din regiune și exploatarea de energie. Afirmația a fost făcută de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Forumul Internațional cu privire la situația din Zona Arctică, la Sankt Petersburg.

Forumul Internațional Arctic “Arctica – un teroritoriu al dialogului”, se desfășoară în perioada 9-10 la Sankt Petersburg, fiind unul din principalele platforme de discuții legate de problemele și perspectivele regiunii arctice la nivel mondial. Acesta reunește reprezentanții instituțiilor de stat, ale organizațiilor internaționale, reprezentanților comunităților academice și de afaceri din Rusia și alte țări care pun în discuție problemele actuale legate de dezvoltarea durabilă a regiunii arctice.

Președintele rus a declarat că guvernul de la Moscova a alocat fonduri ce depășec 10% din alocațiile guvernamentale. Importanța economică a regiunii este tot mai atractivă pentru Rusia. Vladimir Putin a invitat și alte state să colaboreze activ cu Rusia la construcția liniilor de navigație din Arctica, precum și în construcții navale, telecomunicații, securitate, industria minieră și protejarea mediului.

Totodată Vladimir Putin a declarat că Rusia își va consolida în mod semnificativ prezența în regiunea arctică, prin construcția de noi porturi și alte facilități, mărindu-și flota de spărgătoare de gheață, pe măsură ce competiția pentru resursele naturale ale zonei de la Polul Nord este în creștere.

Rusia este singura țară ce deține spărgătoare de gheață nucleare, anunțându-și intenția să extindă numărul lor de la patru la nouă nave, până în anul 2035.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *