procuror-sef al Parchetului European

S-au amânat negocierile pentru funcția de procuror-șef european

Politica

A patra rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, programată pentru miercuri, 10 aprilie, a fost amânată. Este posibil ca negocierile să fie reluate după alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe 26 mai.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat amânarea negocierilor spunând că ”Parlamentul European are o poziție extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice și ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate”. Mureșan a reiterat faptul că Laura Codruța Kovesi, candidatul susținut de Parlamentul Europan, are toate șansele să obțină postul de procuror-șef european.

”Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Candidatul susținut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit.

Negocierile se vor relua când Consiliul va arăta flexibilitate. Menționez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European își sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare.

Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franței va fi alta, nu cea de a obține funcția de procuror-șef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziție mai bună după alegeri.”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *