Rusia- SUA

Rusia – respinge apelul SUA de a-şi retrage militarii din Venezuela

Externe

Rusia a respins apelul preşedinelui Statelor Unite, Donald Trump, care a solicitat ca Moscova să îşi scoată militarii din Venezuela, transmite BBC.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a somat miercuri Rusia sa-si retragă trupele din Venezuela, avertizând că ia în calcul „toate opțiunile” pentru a obține acest lucru.

„Rusia trebuie să plece”, a declarat Donald Trump cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Alba cu Fabiana Rosales, soția lui Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela care s-a autoproclamat președinte interimar.

Reactia președintelui Trump vine după ce două avioane rusești transportând circa 100 de militari si 35 de tone de echipamente au sosit duminică la Caracas „în cadrul cooperarii tehnice și militare cu Venezuela”.

Kremlinul a respins joi apelul lui Donald Trump privind retragerea trupelor ruse din Venezuela, afirmând că acţiunile sale sunt în conformitate cu legislaţia ţării şi convenite cu autorităţile de la Caracas, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Prezența „specialistilor ruși” în Venezuela are loc în baza unui acord de cooperare tehnico-militara între cele două tări, a declarat marți purtatoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, informează Reuters și RIA Novosti.

„Prezența specialiștilor ruși pe teritoriul Venezuelei este reglementată de acordul dintre guvernul Federatiei Rusă și cel al Venezuelei privind cooperarea tehnico-militară, semnat în mai 2011 și care a trecut prin toate procedurile de ratificare ale ambelor state”, a subliniat purtatoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Potrivit Mariei Zaharova, declarația Organizatiei Statelor Americane, care a acuzat Federația Rusă de intervenție militară în Venezuela și de încalcarea suveranității acesteia, este „angajată politic”, cele două țări cooperând strict în cadru legal.

„Nu este necesară o aprobare suplimentara din partea Adunării Naționale a Venezuelei pentru pașii în vederea dezvoltării cooperarii tehnico-militare, întreprinși în cadrul respectivului acord”, a mai susținut aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *