ministrul de finante

Anunțul ministrului Teodorovici – despre OUG 114

Social

Miniștrii de Finanțe, al Energiei și Comunicațiilor au anunțat în ce constau modificările OUG 114 în domeniile pe care le conduc.
Declarațiile ministrului Teodorovici:

“Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică zilnic pe site-ul BNR. Indicatorul va fi calculat la finalul fiecărei trimestru”, a confirmat şi ministrul Teodorovici după anunţul făcut de premierul României în şedinţa de guvern.

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect.

“Dorința noastră de reducere a costurilor pentru români, se aplică contractului în derulare atunci când se face o cerere de refinanțare. Aceasta este procedura legală corectă. A fost informată și Banca Centrală Europeană, dar având în vedere că nu dorim să taxăm băncile, s-a decis în Guvern să modificăm aceasta OUG 114.”

De asemenea, taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Declarațiile ministrului Energiei, Anton Anton:
Guvernul a decis în şedinţa de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei Executivului.

“Aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh – n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic”, a spus Anton.

OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

Vineri dimineață a avut loc și o ședință de Guvern în care premierul Dăncilă a anunțat modificarea OUG 114. Astfel, “ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație.

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite”, a anunțat șefa Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *