San Vito Lo Capo – farmec sicilian

Actualitate Lifestyle

San Vito Lo Capo este o comună din provincia Trapani, situată pe frumoasa coastă de vest a Siciliei. Localitatea este situată în peninsula cu același nume care se învecinează cu Golful Macari și Golful Castellammare și se află în capătul vestic al binecunoscutei rezervații naturale Zingaro.

O destinație exclusivă și populară pentru turiștii italieni și străini, în ultimele decenii, San Vito Lo Capo a devenit una dintre principalele atracții turistice din Sicilia.

San Vito Lo Capo are aproximativ 900 de hoteluri și acest lucru spune multe despre succesul turistic al acestei destinații. Motivele pentru care turiștii aleg această destinație sunt marea sa de basm cu culori verde-turcoaz și nisip alb, clima mediteraneană și una dintre cele mai frumoase plaje din sudul Italiei, ușor accesibilă din centrul localității și dotată cu toate serviciile esențiale pentru a petrece zile minunate într-un peisaj uluitor.

Stațiunea siciliană este perfectă atât pentru familiile cu copii, cât și pentru grupurile de prieteni. În San Vito Lo Capo, de fapt, nu vă veți plictisi niciodată, deoarece există numeroase evenimente care animă verile siciliene.

Inima localității este Piazza Santuario, cu vedere la Via Savoia, strada magazinelor și a localurilor. Mergând de-a lungul străzii Savoia (cea mai aglomerată din San Vito Lo Capo), nu puteți să nu observați Sanctuarul San Vito, dedicat sfântului patron al localității. O clădire cu o arhitectură singulară, aproape unică, care de secole a jucat un rol militar, civil și religios. San Vito a locuit aici înainte de a fi supus martiriului și imediat după moartea sa, pelerini din toată lumea au venit să se roage sfântului, în capela mică dedicată lui.

În sălile Sanctuarului a fost amenajat un muzeu cu o interesantă colecție de argintărie prețioasă, picturi, tapete și obiecte donate sfântului, de orașele italiene. De pe terasa muzeului vă puteți bucura de o panoramă minunată.

O altă atracție deosebită este capela Santa Crescenzia construită în stil maur. Aceasta este situată între plaja Macari și centrul comunei, devenind astăzi unul dintre simbolurile orașului.

Pentru o plimbare romantică, ajungeți la Farul de pe vârful Capo San Vito, care luminează coasta din 1859. Este unul dintre simbolurile orașului și unul dintre cele mai importante faruri din toată Sicilia. Turnul său are o înălțime de 43 de metri, iar noaptea lumina de la far poate fi văzută la o distanță de douăzeci de mile marine.

Un alt loc foarte sugestiv este Tonnara del Secco, la doar 3 km de centrul comunei San Vito Lo Capo. Construită în secolul al XV-lea și închisă în 1956, păstrează intact farmecul tradiției și legătura omului cu marea. În ultimii ani a devenit faimoasă și ca locație de film și televiziune: de exemplu, aici s-au filmat câteva scene din seria TV „Il Commissario Montalbano”.
Plajele din San Vito Lo Capo și din împrejurimi:
Plaja din San Vito Lo Capo este o plajă de nisip fin, lungă de aproximativ 3 km și destul de largă, într-o poziție splendidă la poalele Muntelui Monaco. Scufundată într-un peisaj de o frumusețe rară, această plajă poate fi ușor accesată din centrul istoric al orașului, cu o plimbare de aproximativ 10 minute Aici veți găsi zone libere intercalate cu zone amenajate, dotate cu toate serviciile esențiale, cum ar fi dușuri, închirieri de umbrele și șezlonguri, baruri și restaurante.

Datorită apelor sale înclinate ușor și absenței aproape totale a curenților, este o plajă potrivită pentru înotătorii fără experiență și familiile cu copii, dar și pentru înotătorii și scafandrii cu experiență, care se pot bucura de fundaluri minunate;

Cala del Bue Marino – la doar 4 km de San Vito Lo Capo se află Cala del Bue Marino, care în 2015 a primit titlul de „cea mai frumoasă plajă din Italia” într-un concurs web lansat de Legambiente, învingându-i pe ceilalți concurenți datorită frumuseții a peisajului său stâncos și a mării sale cristaline;

Santa Margherita – o alternativă la plaja din San Vito, destul de aglomerată în lunile de vară, este golful Santa Margherita, o mică plajă cu aspect sălbatic scăldată în ape cristaline, cu o priveliște minunată asupra Muntelui Cofano și a stâncilor Cala Mancina;

Plajele Rezervației Zingaro – nu puteți rata frumoasele plaje ale Rezervației Naturale Zingaro, care are unul dintre punctele sale de acces în San Vito Lo Capo. Cu o splendidă plimbare de-a lungul coastei, considerată una dintre cele mai frumoase trasee de drumeții din Italia, puteți ajunge la golfuri scăldate în ape curate și înconjurate de natură sălbatică.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria este foarte variată – simbol al unui amestec de culturi diferite care au lăsat mirosuri și gusturi neașteptate. Pe lângă numeroasele feluri de pește, merită să încercați cuscusul sau vinetele, adesea preparate în diferite variante, tonul dulce – amărui , sepia, iepurele alla cacciatora, cotletele de pește spada, pizza origanata și brioșa Iris caracteristică.

Una dintre principalele atracții turistice din San Vito lo Capo este mâncarea sa tipică, un cuscus delicios pe bază de pește pe care îl puteți gusta într-unul dintre restaurante. Un important festival internațional este dedicat acestei tradiții culinare din San Vito, care are loc în fiecare an în septembrie – Cous Cous Fest este atât o sărbătoare a bucătăriei tradiționale, cât și a integrării culturale. Programul include degustări, cooking show cu bucătari de prestigiu, lecții de gătit, dar și concerte gratuite și întâlniri cu oaspeți celebri.

În ceea ce privește cazarea există multe spații disponibile, de la pensiunile clasice B&B sau hoteluri, până la case de închiriat și campinguri aproape de mare.

În mare parte, hotelurile sunt situate în centru (plaja este practic atașată de centrul istoric), lângă mare, într-o poziție strategică de a vizita localitatea și de a fi imediat pe plajă, mergând pe jos, fără a folosi o mașină.

San Vito Lo Capo se află la doar 65 de kilometri de aeroportul Trapani și la aproximativ 90 de kilometri de aeroportul din Palermo. Există mai multe companii aeriene, inclusiv cele low cost, care zboară către ambele destinații.

Odată ce ajungeți la destinație, puteți alege să închiriați o mașină sau să folosiți transportul public. Pentru conexiunile interne dintre oraș și cele două aeroporturi, există un serviciu de autobuz administrat de compania de transport public siciliană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *