Cărți pentru Cernăuți

Schimb cultural: bibliotecile din Republica Moldova primesc cărți din România

Social

Guvernul României sprijină dezvoltarea fondului de carte al bibliotecilor din Republica Moldova. În acest sens, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a organizat o consultare cu reprezentanți ai bibliotecilor, în cadrul căreia reprezentanții comunității bibliotecare din Republica Moldova și-au manifestat dorința de a suplini colecțiile bibliotecilor cu carte românească pentru copii și adolescenți, literatură românească din domeniul culturii generale, dicționare și enciclopedii, literaturii clasice și contemporane, cărți de dezvoltare personală, literatură școlară.

Astfel, bibliotecile din Republica Moldova vor primi cărți din România, atât în format fizic cât și digital. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din Guvernul României, Adrian Dupu, a precizat că fondul de carte în limba română al bibliotecilor din Moldova este insuficient, iar cel existent este în mare parte învechit.

„Din acest motiv, am răspuns apelurilor primite de la bibliotecarii din stânga Prutului pentru a veni în sprijinul iubitorilor de carte. În acest sens, am avut la Chișinău o întâlnire cu reprezentanți ai bibliotecilor naționale, raionale, orășenești și sătești. Am trasat împreună cu ei liniile pentru proiectul pe care ni l-am propus de dotare cu cărți, atât în format fizic cât și digital, pe care dorim să îl implementăm în acest an. Am convenit asupra metodei de stabilire a necesarului și modului de repartizare, urmând să concretizăm celelalte detalii în cel mai scurt timpˮ, a declarat Adrian Dupu

De precizat faptul că Limba română predomină în școlile din Republica Moldova. Astfel, din totalul elevilor care frecventează învățământul primar și secundar general, 80,8% fac studiile în limba română, 19,1% – în limbă rusă și 0,1% – în limba engleză.

Reaminti faptul că, pe 22 martie 2023, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *