Șeful diplomației ungare – Politica externă a Ungariei „va rămâne ungurească şi suverană” în pofida presiunilor internaţionale

Externe

Politica externă a Ungariei „va rămâne ungurească şi suverană”, a declarat şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto luni, în faţa ambasadorilor ţării sale, adăugând că executivul de la Budapesta „nu va ceda niciunei presiuni internaţionale” şi va continua să se concentreze pe interesele naţionale, informează MTI.

Luând cuvântul în cadrul conferinţei anuale a diplomaţilor ungari, Szijjarto a spus că obiectivul principal al guvernului este de a asigura securitatea şi dezvoltarea Ungariei, în pofida „celor mai grave provocări economice şi de securitate de până acum la adresa Europei”.

Szijjarto a sugerat că măsurile guvernului de la Budapesta „vor merge cu siguranţă contrar aşteptărilor mainstream-ului internaţional liberal” şi „diplomaţii (ungari) trebuie să fie pregătiţi să-şi facă treaba sub o mare presiune internaţională”. „Din fericire, suntem obişnuiţi cu aceasta”, a adăugat el.

Szijjarto a precizat că se aşteaptă la o „presiune deosebit de mare” în special în două probleme. Una este războiul din Ucraina, care „nu este războiul Ungariei”, a spus el. Totodată, Peter Szijjarto a precizat că executivul de la Budapesta a condamnat războiul şi sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.
„Noi nu suntem responsabili şi nimeni nu ne poate cere să plătim preţul. Refuzăm în continuare să participăm (la conflict)”, a subliniat Szijjarto.

Referitor la faptul că Ucraina ar fi „redus serios” învăţământul în limba maghiară pentru etnicii unguri, Szijjarto a spus că Ungaria şi-a exprimat îngrijorările în această privinţă, dar că „aliaţii noştri, prietenii noştri, colegii noştri din UE nu ar recunoaşte această problemă”.
„Atât timp cât Ucraina refuză să restaureze drepturile comunităţii ungare, noi nu putem sprijini începerea negocierilor sale de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.
De asemenea, potrivit lui Szijjarto, canalele de comunicare cu Rusia ar trebui menţinute, „în caz contrar, până şi speranţa pentru pace va dispărea”.

Ungaria nu îşi va rezilia nici acordurile sale cruciale în domeniul energiei, a adăugat el.
Potrivit lui Szijjarto, Ungaria a devenit între timp „un punct de întâlnire între investiţiile vestice şi cele estice”.
„Şi în această problemă ne vom confrunta cu o mare presiune, pentru că nu suntem singura ţara care vrea aceste investiţii”, a spus el. Unele ţări din Europa de vest au de asemenea privirile aţintite spre aceste proiecte şi „ele vor spune tot felul de lucruri despre noi”. „Vor spune că noi trebuie să încetăm cooperarea economică cu China, bineînţeles pentru că ele însele doresc să atragă acele proiecte ce oferă locuri de muncă pentru mii şi zeci de mii de oameni”, a mai subliniat Szijjarto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *