Serghei Lavrov – vizită în Turcia unde va discuta despre acordul privind exportul de cereale ucrainene

Externe

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit joi în Turcia, potrivit unei surse oficiale turce, pentru discuţii asupra acordului din iulie 2022 privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, notează AFP.

Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la o cină de pauză în postul Ramadanului în capitala Ankara. El urma să susţină o conferinţă de presă comună cu Cavusoglu şi apoi să se întâlnească cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, membră NATO, încearcă să convingă Rusia şi Ucraina să reia discuţiile de pace, în speranţa de a valorifica eforturile diplomatice desfăşurate anul trecut.
„În pofida complicării situaţiei internaţionale, dialogul politic ruso-turc, în principal la nivelul şefilor celor două state, continuă”, a declarat ministerul rus de Externe într-un comunicat emis înainte de începerea vizitei lui Lavrov.
Şeful diplomaţiei ruse, care a vizitat ultima dată Turcia în iunie, urmează să discute cu responsabilii turci şi despre acordul privind cerealele, care, potrivit ministerului rus de Externe, a fost prelungit „ca un gest de bunăvoinţă pentru încă 60 de zile”.

Turcia a cerut o prelungire cu 120 de zile, conform acordului iniţial. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume.
Acordul negociat de Ankara şi Naţiunile Unite în iulie 2022 a permis până în prezent exportul a peste 25 de milioane de tone de cereale.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, întreţin relaţii strânse, fie prin telefon, fie prin întâlniri faţă în faţă. Anul trecut s-au întâlnit de patru ori, scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *