Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

Social

„În intervalul 13 aprilie ora 16.00 – 14 aprilie ora 16.00, un număr de 2.127 militari și 425 mijloace tehnice au acționat în Bucureşti şi în ţară, în 422 misiuni de întărire a prezenței şi de asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane.

În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 279 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat al MApN.

„Forțele Aeriene Române desfășoară, până în data de 17 aprilie, misiuni zilnice de transport aerian, pe ruta București-Frankfurt și retur, pentru aducerea în țară a echipamentelor de protecție achiziționate din Coreea de Sud de statul român, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Zborurile au fost solicitate de către Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București continuă activitatea de distribuire a pachetelor cu produse alimentare de strictă necesitate pentru veteranii de război şi văduvele acestora din județele Iași, Dolj și Mehedinți, iar militarii din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, misiunile pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere din municipiul Suceava.

De asemenea, militarii Armatei României asigură, în continuare, paza unui număr de 87 de obiective situate în municipiul București și în alte 29 de județe.

* * *
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *