masini

Șoferii români abuzați de stat! Ți-ai avariat mașina într-o groapă? FACIAS te ajută să primești despăgubiri!

Social

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine în sprijinul cetățenilor prejudiciați de infrastructura rutieră precară din România și pune la dispoziția acestora un model de notificare de despăgubire, prin care pot obține despăgubiri care să acopere daunele produse. Inițiativa FACIAS face parte din campania „E dreptul tău”.

Ați simțit vreodată că o simplă călătorie cu mașina se transformă într-o adevărată cursă cu obstacole? Starea precară a infrastructurii rutiere nu e doar enervantă, dar și costisitoare pentru șoferi. În plus, milioanele de gropi de pe șosele din România sunt extrem de periculoase pentru participanții la trafic. Plătește cineva pentru miile de avarii ce au loc zilnic pe șoselele patriei? Așa ar trebui. În realitate însă, într-o proporție covârșitoare, costul reparațiilor sunt suportate de către șoferi. Acesta este unul din cele mai întâlnite abuzuri pe care românii le sesizează către FACIAS. Cine răspunde pentru asta? Puțin știu că au posibilitatea de a notifica administratorul drumului pentru a obține despăgubiri și, ulterior, că se pot îndrepta în instanță împotriva administratorului drumului, pentru acoperirea daunelor, dacă acesta refuză plata în urma notificării. În acest context, FACIAS vine în ajutorul șoferilor și pune la dispoziția acestora un model notificare de despăgubire și unul de cerere de chemare în judecată pentru situația în care instituția nu acoperă daunele în mod benevol.

De ce este nevoie pentru recuperarea prejudiciului
Conform legii, administratorul drumului este obligat să întrețină drumurile și să le semnalizeze în mod corespunzător. Administratorul drumului poate fi primăria, Consiliu Local/Județean/Consiliul General al Municipiului București sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Dacă ați suferit o daună din cauza stării precare a drumului și vreți ca responsabilii să plătească, pe baza modelului pus la dispoziție de FACIAS puteți solicita acoperirea prejudiciului suferit, ce poate fi dovedit cu înscrisuri, cum sunt: foaia de constatare service, deviz de reparație, facturi fiscale, bonuri fiscale, cheltuieli de transport etc., putându-se atașa inclusiv fotografii de la locul incidentului care să arate atât denivelarea/groapa din carosabil, cât si avariile mașinii.

Precedent de zeci de mii de euro
În luna august a anului trecut, un bărbat din Ialomița a obținut de la CNAIR 25.000 de euro după ce a ajuns cu mașina în șanț din cauza unei crater uriaș pe drumul național Fetești-Chirana, accident în urma căruia bărbatul a ajuns la spital. Și nu este singurul caz relatat de presă. În 2022, un motociclist a câștigat în instanță despăgubiri materiale și morale de la Compania de Drumuri și Poduri Locale Alba, cu acționar unic Consiliul Județean Alba, după ce a căzut cu motocicleta tot din cauza unei gropi în asfalt.

Prin campania „E dreptul meu”, FACIAS își dorește să devină un instrument util pentru orice român care constată că îi sunt încălcate drepturile fundamentale.
Comunicat de presă – Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *