Spania – vrea să accelereze instituirea unui „venit universal”din cauza pandemiei

Externe

Guvernul de coaliţie de stânga din Spania vrea să accelereze instituirea unui „venit universal” pentru a susţine persoanele lăsate fără resurse de pandemia de COVID-19, informează France Presse.

Până în prezent nu a fost vehiculată o sumă pentru acest venit garantat de care mai întâi va beneficia doar o parte a populaţiei.

Guvernul lui Pedro Sánchez a alocat deja un pachet de 200 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei spaniole, care în doar trei săptămâni a pierdut deja 900 de mii de locuri de muncă,potrivit thevision.com
„Există un larg consens” în sânul guvernului „şi discutăm între mai mulţi miniştri pentru a pune la punct măsura”, a declarat marţi ministrul consumului, Alberto Garzon, provenit din formaţiunea radicală de stânga Podemos, care se află în coaliţia de guvernare alături de socialiştii lui Pedro Sanchez.

„O vom face cât de curând posibil”, a dat asigurări ministrul socialist al economiei, Nadia Calvino, duminică seară, pe postul de televiziune La Sexta.

Programul guvernului de coaliţie menţiona crearea acestui „venit minim vital” ca măsură de protecţie socială.

Obiectivul este acum de a face din acesta un instrument „util” pentru problema „temporară” a coronavirusului, urmând apoi ca venitul „să rămână, să devină un element structural, permanent”, a precizat ministrul.

„Era deja o necesitate înaintea crizei, cu zece milioane de cetăţeni în situaţie de risc de sărăcie şi 30% sărăcie infantilă în Spania”, a subliniat ministrul pentru drepturile sociale şi liderul Podemos, Pablo Iglesias.

„Odată cu această criză, situaţia de risc va creşte pentru mulţi cetăţeni (…) Oamenii în situaţiile cele mai fragile, care şi-au pierdut locul de muncă, care au dificultăţi în a-şi plăti chiria sau a cumpăra alimente de primă necesitate de la supermarket nu-şi pot permite ca guvernul să nu ia situaţia foarte în serios”, a adăugat el.

Miniştrii implicaţi lucrează la pregătirea „acestui venit minim vital, pentru a stabili dacă există complementarităţi cu instrumente deja existente, care este populaţia ţintă, axându-ne mult pe familii dar tratând diferit fiecare situaţie”, a mai spus Nadia Calvino, subliniind că acest venit va fi un „pilot” pentru viitorul venit universal generalizat.
Guvernul nu a avansat nicio sumă, dar potrivit cotidianului El Pais ar putea fi vorba de 440 de euro lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *