Parlamentul European

Statele UE măresc plafonul fondului destinat finanţării parţiale a ajutorului militar pentru Ucraina

Actualitate

Consiliul Uniunii Europene, care reuneşte statele membre, a adoptat formal decizia prin care va fi crescut până la 7,979 miliarde de euro plafonul financiar până în anul 2027 pentru fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), pe care blocul comunitar îl foloseşte pentru a finanţa parţial armele pe care le oferă Ucrainei, relatează agenţia EFE.

Decizia de marţi confirmă acordul politic convenit de statele membre pe 12 decembrie, respectiv creşterea plafonului de finanţare al EPF la 2 miliarde de euro pentru anul 2023, cu posibilitatea unei creşteri suplimentare de până la 5,5 miliarde de euro până în 2027.

Creat în 2021, atunci cu obiectivul de a finanţa „acţiuni comune de politică externă şi securitate relaţionate cu chestiuni militare şi de securitate, cu obiectivul prevenirii conflictelor, prezervării păcii şi consolidării securităţii şi stabilităţii internaţionale”, fondul Facilitatea Europeană pentru Pace este finanţat din contribuţii ale statelor UE. Acest fond a fost folosit de când a început invazia rusă în Ucraina pentru a li se rambursa parţial statelor membre costurile cu armele şi muniţiile oferite Kievului.

La Reuniunea miniştrilor europeni ai Apărării desfăşurată pe 8 martie la Stockholm a fost discutat un plan propus de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi care prevede ca statele UE să furnizeze urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze de calibrul 155 mm, finanţarea de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile la EPF ale statelor membre.

Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF ar urma să fie folosită pentru achiziţii comune de obuze tot de calibrul 155 şi destinate de asemenea Ucrainei, adică aproximativ 250.000 de obuze, dar care urmează să fie fabricate de industria de apărare europeană şi/sau să fie cumpărate din state terţe.

Dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, prezent la reuniunea de la Stockholm, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de planul european, considerându-l în continuare insuficient. El a subliniat că Ucraina are nevoie de măcar un milion de obuze de calibrul 155 mm, al căror cost ar fi de circa 4 miliarde de euro, aşadar cel puţin dublu faţă de planul discutat şi asupra căruia sunt aşteptaţi să decidă miniştrii europeni de Externe la reuniunea lor din 20 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *