Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen doreşte ”reguli de joc echitabile” cu China

Externe

Uniunea Europeană doreşte „reguli de joc echitabile cu China” evitând riscurile de „dependenţă” energetică, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apărându-şi poziţiile pe această temă din cursul vizitei sale la Washington, transmite AFP.

„Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia în privinţa combustibililor fosili”, a explicat von der Leyen în timpul unui interviu organizat luni la Strasbourg de „European Newsroom” care reuneşte mai multe agenţii de presă europene.

„Nu vrem să fim dependenţi în domeniul materiilor prime critice, de exemplu. Prin urmare, ne diversificăm şi ne consolidăm lanţurile de aprovizionare cu parteneri având aceleaşi idei”, a continuat şefa executivului european, recent întoarsă dintr-o călătorie în Statele Unite.

În cursul acestei vizite la Casa Albă, ea a convenit vineri cu preşedintele american Joe Biden să înceapă „imediat” negocierile pentru un „acord ţintit privind metalele strategice” ale tranziţiei energetice, care vizează reducerea dependenţei faţă de Beijing.

Poziţia adoptată la Washington de preşedinta executivului european cu privire la China a provocat iritare în rândul UE.
Pe aceste subiecte de ordin geopolitic, „era nevoie de un mandat” din partea liderilor statelor membre, a criticat un responsabil european sub protecţia anonimatului.

Aceşti lideri europeni s-au arătat preocupaţi, în cursul discuţiilor din octombrie pe această temă, de a-şi găsi propria cale faţă de China, fără a se alinia cu Statele Unite şi a se lăsa atraşi într-o logică a „confruntării sistematice”, reaminteşte AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *