parlament

Stimulente financiare pentru românii care se întorc să muncească în ţară – proiect de lege USR

Social

USR a depus în Parlament un proiect de lege prin care se instituie un pachet de stimulente financiare cetăţenilor români care se întorc să lucreze în ţară.

Potrivit unui comunicat al USR, proiectul a fost depus în Parlament de Dan Barna, împreună cu senatorii George Marussi și Radu Mihail.

Facilitățile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale – facilitățile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat.

Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni, potrivit proiectului. Programul de stimulare a repatrierii românilor propus de USR ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 şi 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

„Iniţiativa reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvaţi România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în ţări din UE. Reîntregirea familiilor, aducerea în ţară a forţei de muncă, a expertizei şi experienţei acumulate de lucrătorii români în alte ţări şi creştere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, spune senatorul USR George Marussi, coautor al iniţiativei legislative.

Facilităţile nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat pe care obţin venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *