SUA  au anunțat noi sancțiuni împotriva activităţilor grupului de mercenari Wagner – în Africa

Externe

Statele Unite au anunţat marţi noi sancţiuni împotriva activităţilor grupului de mercenari ruşi Wagner în Africa, în special în Republica Centrafricană, la câteva zile după revolta iniţiată de liderul său, Evgheni Prigojin, transmite AFP.

Statele Unite urmau să anunţe aceste măsuri chiar la începutul săptămânii, dar au decis să le amâne puţin pentru a nu părea că iau parte la recenta criză din Rusia.
Sancţiunile americane vizează compania minieră Midas Resources, care deţine mai multe mine în Republica Centrafricană, precum şi Diamville, specializată în tranzacţii cu aur, ambele controlate de Prigojin, a indicat Departamentul american al Trezoreriei.

Sancţiunile vizează şi o altă companie din Dubai, Industrial Resources General Trading, acuzată că gestionează tranzacţii în numele Diamville.

„Grupul Wagner îşi finanţează operaţiunile brutale în parte prin exploatarea resurselor naturale în ţări precum Republica Centrafricană şi Mali”, a declarat, într-un comunicat, subsecretarul pentru Trezorerie Brian Nelson.
„Statele Unite vor continua să vizeze sursele de venit ale grupului Wagner pentru a preveni extinderea acestuia în Africa, Ucraina sau în altă parte”, a adăugat el.

Cu puţin timp înainte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a anunţat importanţa acestor sancţiuni şi a denunţat din nou activităţile grupului Wagner în Africa.

Grupul paramilitar rus este din ce în ce mai activ în Africa, în special în Mali şi Republica Centrafricană.
Liderul grupării Wagner a condus o scurtă rebeliune la sfârşitul săptămânii, care a eşuat. Întrebat despre decizia liderului belarus Aleksandr Lukaşenko de a-l găzdui, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns că aceasta reflectă „din nou faptul că el pune interesele lui Vladimir Putin şi interesele Kremlinului înaintea celor ale poporului său”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *