armata

SUA – cer Germaniei să trimită trupe terestre în Siria

Externe

SUA au cerut Germaniei să sprijine lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) cu trupe terestre pentru susţinerea Forţelor democratice siriene (SDF) conduse de kurzi în nord-estul Siriei, relatează DPA.

James Jeffrey, trimis special al SUA pentru Siria şi coaliţia anti-SI, vrea ca guvernul german să trimită instructori, experţi în logistică şi tehnicieni din cadrul Bundeswehr.

„Vrem ca militarii din Germania să-i înlocuiască parţial pe soldaţii noştri”, a declarat Jeffrey. El a spus că aşteaptă răspunsul până la sfârşitul lunii.

Forţele americane susţin alianţa SDF care include miliţia kurdă YPG şi alte grupuri rebele. În martie, forţele SDF au cucerit ultimul bastion al SI în Siria, deşi islamiştii radicali ai grupării au rămas activi „în subteran”.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat în decembrie intenţia de a-i retrage pe toţi cei 2.000 de militari americani din nord-estul Siriei. El a dat mai târziu înapoi şi a spus că circa 400 vor rămâne pentru a stabiliza regiunea kurdă, care se află la frontiera dintre Irak şi Siria.

SUA încearcă de atunci să asigure mai mult sprijin din partea celor 80 de state aliate în coaliţia anti-SI, inclusiv a Germaniei, în contextul în care forţele SUA încep să se retragă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *