vladimir putin

SUA – proiect de lege pentru întocmirea unui raport despre averea lui Putin

Externe

Membrii Congresului Statelor Unite au elaborat un proiect de lege care prevede întocmirea unui raport detaliat despre bunurile personale şi averea președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Documentul a fost intitulat „Transparenţă despre Vladimir Putin”, a anunţat membra Camerei Reprezentanţilor a SUA, Elise Marie Stefanik. În proiectul de lege se specifică că dacă va trece, legea va presupune ca Directorul Informaţiilor Naţionale (DNI) să prezinte Congresului un raport detaliat despre bunurile personale şi averea lui Vladimir Putin.

De asemenea, senatorii americani au pregătit un nou proiect de lege care prevede aplicarea de noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. Miercuri, 27 februarie, a fost publicat proiectul modificat, care prevede aplicarea de sancţiuni suplimentare la adresa Rusiei.

Veniturile preşedintelui rus, Vladimir Putin, au depăşit în 2017 suma 18,7 milioane de ruble. El deţine un apartament, un teren pentru garaj, un automobil GAZ М-21, un autoturism Niva şi o remorcă Skif.

Unii analişti susţin că Putin ar putea fi cel mai bogat om din lume, Bill Browder, un bancher anglo-american care a făcut afaceri în Rusia în trecut, a estimat că preşedintele rus ar valora în jur de 200 de miliarde de dolari. Alţii au estimat o sumă mai modestă-aproximativ 70 de miliarde de dolari. Însă averea personală a lui Putin este greu de calculat, pentru că se crede banii lui Putin sunt împărţiţi printre aliaţii săi apropiaţi şi reţeaua vastă de oligarhi a Rusiei.

„Putin controlează bogăţia prin apropiaţi. Sergey îi datorează averea sa lui Putin, aşa că atunci când Putin îi cere lui Sergey o favoare, ea trebuie să fie onorată. O croazieră de lux, folosirea unei cabane private, bunuri de consum scumpe, etc.,” a declarat pentru Newsweek Burke Files, un anchetator financiar , folosind nume generice ca exemple. „Ivan deţine o companie de transport maritim şi-i datorează lui Putin toată averea sa, aşa că atunci când Putin cere o favoare, Ivan-ca şi Sergey-îndeplineşte cererea.”

Însă Anders Aslund, un economist suedez şi membru al Atlantic Council din Washington, D.C., spune că suma este mult mai mare şi poate fi calculată.
„Se pot vedea tranzacţiile statului rus şi banii care pleacă din ţară. Scurgerile de capital sunt în jur de 800 de miliarde de dolari şi probabil în jur de 15 la sută îi aparţin lui Putin şi alte 15 procente prietenilor lui,” a spus Aslund.

„Estimez că averea totală a lui Putin este în jur de 100-160 de miliarde de dolari. Putem vedea că Putin şi prietenii lui au luat 10-15 miliarde de dolari de la Gazprom în fiecare an din 2004 încoace. Asta doar de la Gazprom. Sunt numere mari de tranzacţii care sunt făcute,” a adăugat Aslund.

„Ceea ce este mai dificil e să descoperi unde ajung banii. De obicei este vorba despre Cipru, Insulele Cayman, Wilmington, Delaware.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *