sua

SUA – recunosc legitimitatea Parlamentului de la Chișinău

Externe

Statele Unite ale Americii recunosc legitimitatea Parlamentului de la Chișinău, care a fost dizolvat, duminică, de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

”Voința poporului moldovenesc exprimată în alegeri trebuie respectată fără amestec”, spune Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat de presă, potrivit Unimedia.
Statele Unite invită toate partidele din Republica Moldova să manifeste reținere și să se pună de acord prin dialogul politic asupra unui viitor parcurs, se menționează într-un scurtă declarație de presă a Departamentului de Stat al SUA.

,,Statele Unite invită toate partidele din Republica Moldova să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe, prin dialog politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec.

Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun, pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine”, este mesajul transmis de Departamentul de Stat din SUA.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Pahotniuc, a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar.

De asemenea, instanța supremă din Republica Moldova a invalidat, sâmbătă, decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.

În urma suspendării din funcţie, preşedintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat şi cere ajutorul comunităţii internaţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *