SUA, UE și Rusia salută acordul pentru un armistiţiu temporar şi eliberarea de ostatici

Externe

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat marţi ”extraordinar de mulţumit” de apropiata eliberare de ostatici răpiţi pe 7 octombrie în Israel de militanţi Hamas, în urma unui acord căruia Israelul i-a dat undă verde miercuri, informează AFP.

„Sunt extraordinar de mulţumit (de faptul) că mai multe dintre aceste suflete curajoase (…) se vor reuni cu familiile lor, odată ce acest acord va fi pe deplin pus în aplicare”, a declarat Biden într-un comunicat difuzat de Casa Albă.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat miercuri acordul încheiat între Israel şi Hamas. „Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putinţă pentru a folosi această pauză pentru a-şi spori ajutorul umanitar pentru Gaza”, a declarat ea într-un comunicat.

Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineaţa un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi a unui armistiţiu pe patru zile în Fâşia Gaza. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, acordul prevede, în această primă fază ce poate fi reînnoită, eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de palestinieni închişi în Israel.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza, împotriva Israelului pe 7 octombrie.
Miercuri, Rusia a salutat la rândul său acordul ce prevede un armistiţiu umanitar în Gaza. „Moscova salută acordul între Israel şi Hamas asupra unei pauze umanitare de patru zile”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţiile de presă ruse, subliniind că „exact la aceasta a îndemnat Rusia de la începutul escaladării conflictului”.

Omar Shakir, directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, a declarat că „Hamas şi alte facţiuni armate trebuie să îi elibereze pe toţi ostaticii imediat”, subliniind totodată că blocarea ajutorului esenţial, ca şi luarea de ostatici, constituie „crimă de război”.

Organizaţiile internaţionale şi numeroase capitale străine şi-au înmulţit îndemnurile pentru o încetare a focului sau un armistiţiu, în faţa situaţiei umanitare catastrofale în Fâşia Gaza, unde războiul a distrus cartiere întregi, a devastat sistemul de sănătate şi a dus la strămutări masive de populaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *