Suedia – pemierul Magdalena Andersson demisionează după pierderea alegerilor

Externe

Premierul social-democrat al Suediei, Magdalena Andersson, şi-a oficializat joi demisia, anunţată cu o zi înainte după ce a recunoscut înfrângerea blocului de centru-stânga în alegerile legislative de duminică, transmite Reuters şi EFE.
Opoziţia de dreapta a câştigat alegerile cu trei mandate, 176 la 173, cu doar una dintre cele 6.578 de circumscripţii rămase de numărat, potrivit numărătorii Autorităţii Electorale, care include votul din străinătate şi voturile anticipate trimise în timp util, dar care nu au ajuns la timp.

Blocul format din trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) şi partidul de extremă-dreapta Democraţii Suediei (SD) are ‘o mică majoritate, dar cu toate acestea o majoritate’, a declarat Magdalena Andersson.
“Voi cere, prin urmare, mâine (joi) să fiu eliberată din atribuţiile mele de prim-ministru şi responsabilitatea pentru ce va urma va fi încredinţată preşedintelui parlamentului”, a adăugat ea.

Preşedintele Parlamentului, Andreas Norlen, se va întâlni cu liderii celor opt partide politice reprezentate în Cameră şi se aşteaptă să îi încredinţeze şefului Partidului Moderat din Suedia, Ulf Kristersson, formarea unui guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *