Parlamentul European

Suedia va plasa securitatea Uniunii Europene în centrul preşedinţiei sale a Consiliului UE

Externe

Securitatea internă şi externă a Uniunii Europene va fi una dintre priorităţile centrale ale preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului UE pe care Suedia o va prelua la 1 ianuarie 2023, a declarat miercuri premierul suedez Ulf Kristersson, transmite EFE.

„Misiunea noastră primordială va fi să contribuim la garantarea securităţii în Europa”, a insistat, în parlamentul de la Copenhaga, premierul conservator, care conduce de câteva săptămâni o coaliţie minoritară de dreapta, susţinută de formaţiunea de extremă dreapta Democraţii Suediei.

Kristersson a apreciat că războiul din Ucraina va marca cele şase luni de preşedinţie suedeză a UE şi a insistat că este pregătit „pentru a putea acţiona rapid şi hotărât”.
Premierul suedez a făcut totodată un apel la „unitate” europeană şi la necesitatea de a urmări interesul „comun”.
El a mai spus că va avea o atitudine „smerită” faţă de diversitatea internă a UE şi a pus accentul pe importanţa de a juca rolul de mediator pentru a soluţiona eventualele diferende.

Kristersson a menţionat şi politica de mediu printre priorităţile preşedinţiei suedeze.
„Uniunea Europeană este lider la nivel mondial al activităţii de mediu şi Suedia vrea să consolideze această opinie”, a afirmat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *