Sultanul Abdullah Shah – noul Rege al Malaeziei

Externe

Sultanul statului Pahang, Abdullah Ahmad Shah, a fost numit astăzi noul Rege al Malaeziei, în alegerile care au devenit necesare după abdicarea bruscă a Regelui Muhammad V, la începutul lunii ianuarie.
Abdullah (59 ani), a cărui numire era așteptată pe scară largă, a fost primul pe lista rotației obișnuite dintre sultanii celor nouă state din Malaezia, aleși pentru tronul regatului timp de cinci ani. Noul conducător, care a studiat în Marea Britanie, este membru al consiliului Fifa și al altor Federații Sportive Internaționale de hochei. Puterile suverane sunt în mare parte ceremoniale, dar în rândul majorității musulmane malay, au o anumită importanță simbolică ca protector al islamului și a tradițiilor locale.
Predecesorul său, Mohamed, nu a explicat abdicarea după numai doi ani. Totuși, se crede că suveranul a ales să se retragă – poate sub presiunea cercurilor religioase, după ce s-a căsătorit cu un supermodel rus, în noiembrie la Moscova. Nunta nu a fost confirmată oficial, dar fotografiile au fost publicate de tabloidele britanice și relansate pe rețelele de socializare.
Familiile regale din Malaezia l-au desemnat joi pe noul suveran al ţării, în cursul unei reuniuni speciale a familiilor regale din Malaezia. Sultanul Abdullah va fi Rege pentru o perioadă de cinci ani, începând din 31 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *