Târg de Florii la  Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Lifestyle

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor. Cu această ocazie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român îşi aşteaptă vizitatorii, timp de trei zile, să sărbătorim alături de meşteri vechi, care şi-au dovedit iscusinţa de-a lungul timpului şi care duc mai departe tradiţia meşteşugului lor: încondeietoare, iconari, ţesătoare, împletitoare, olari, cusătorese, lingurari, pielari, rudari.

De vineri, 26 aprilie, până duminică, 28 aprilie 2024, de la orele 10 dimineaţa până la 6 seara, veţi avea prilejul să admiraţi şi să tocmiţi o mulţime de lucruri frumoase, meşteşugite cu sârg şi încărcate cu semne şi înţelesuri. Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, podoabe şi multe altele vor fi prezentate la Târgul de Florii, care va avea loc în curtea Muzeului de la Şosea.

Nu vor lipsi nici produsele gastronomice specifice: cozonaci şi prăjituri de casă, turtă dulce, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceţuri.
Continuăm să sprijinim, ca în fiecare an, câteva şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii, care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar pentru copiii cu dizabilităţi şi acordă ajutor pentru categoriile defavorizate.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei. Biletele pot fi achiziţionate şi online pe booktes.com
Organizatorul evenimentului: Muzeul Naţional al Ţăranului Român / coordonatori: Oana Constantin şi Simona Hobincu (Secţia Educaţie muzeală)

Despre Florii
„În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce peşte. Merg la biserică ducând flori şi se întorc ducând mâţişori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie şi o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuinţări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor. Cum este vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunţească) la fel ca pomii aflaţi în floare”. Irina Nicolau, „Ghidul sărbătorilor româneşti” (Humanitas, 1998)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *