Ministrul chinez de externe a discutat cu omologul său iranian – Teheranul „are dreptul la autoapărare”

Externe

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat la telefon cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a informat marţi agenţia oficială Xinhua, precizând că Teheranul şi-a exprimat din nou „dorinţa de reţinere” după atacul său fără precedent asupra teritoriului israelian, potrivit AFP.

Potrivit Xinhua, Hossein Amir-Abdollahian l-a informat pe Wang Yi despre poziţia iraniană în ce priveşte bombardarea, atribuită Israelului, unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, în Siria.
Tot potrivit agenţiei chineze, diplomatul iranian a estimat că Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite „nu a adus răspunsul necesar la acest atac” şi că „Iranul are dreptul la autoapărare ca răspuns la încălcarea suveranităţii sale”.
Pe 1 aprilie, şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au fost ucişi în lovituri asupra consulatului iranian la Damasc.

Drept ripostă, Teheranul a lansat pentru prima dată, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, un atac direct asupra teritoriului israelian. Asalt la care Israelul a promis că va răspunde.
Hossein Amir-Abdollahian a dat asigurări că Iranul are, însă, „dorinţa de a da dovadă de reţinere” şi nu intenţionează să contribuie la escaladare mai importantă a tensiunilor. Situaţia regională este deja „foarte sensibilă”, a subliniat el.

În ce îl priveşte pe Wang Yi, el a afirmat că Beijingul „condamnă cu fermitate şi se opune ferm atacului” asupra anexei consulare a Iranului, considerându-l o „încălcare gravă a dreptului internaţional”, a raportat Xinhua.
„Se pare că Iranul este capabil să gestioneze bine situaţia şi să evite ca regiunea să cunoască mai multe tulburări, protejându-şi în acelaşi timp propria suveranitate şi demnitate”, a adăugat Wang Yi, citat de Xinhua.

Hossein Amir-Abdollahian i-a mai spus omologului său chinez că orice nou atac împotriva intereselor sau securităţii Iranului va declanşa un răspuns „decisiv, imediat şi important”, avertizând în special Casa Albă, a transmis Xinhua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *