Taxiul viitorului

Taxiul viitorului – proiectul va fi dezvoltat de un grup aerospațial austriac

Lifestyle

Maşinile autonome nu au ajuns încă să populeze şoselele, dar unii se gândesc deja la pasul următor – vehicule autonome zburătoare.

O companie chineză a testat zilele trecute prototipul unui taximetru aerian autonom. Un alt producător cunoscut a făcut acelaşi lucru în urmă cu o lună. Aceasta nu este o dronă, ci un vehicul aerian autonom.

A fost construit de compania chineză Ehang, în parteneriat cu un grup aerospaţial austriac. Poate transporta doi pasageri şi zboară cu pînă la 150 de kilometri pe oră. Vehiculul, care este electric, se încarcă în două pînă la patru ore şi are o autonomie de 20 de minute de zbor. Pasagerii vor putea să comande taximetrul “viitorului” folosind o aplicaţie de pe telefonul mobil.

Derrick Xiong, preşedinte EHang: “Acest vehicul aerian autonom este conceput pentru oameni obişnuiţi, care nu au instruire de profil sau licenţă de pilot. Va zbura prin oraş, pe distanţe medii.”

“Când vehiculul aterizează, trebuie doar să-ţi scrii numele şi destinaţia, confirmi şi închizi uşa, iar vehiculul te va duce la destinaţie fără să ai niciun stres. Poţi să citeşti, poţi să faci orice vrei.”, a spus preşedintele FACC, Robert Machtlinger.

Grupul austriac spune că este pregătit să înceapă producţia acestor vehicule anul viitor. Însă, evident, până că serviciul de taximetre autonome aeriene să devină realitate, este nevoie de nenumărate teste de siguranţă şi de modificarea legilor.

Robert Machtlinger, preşedinte FACC: “Va exista un sistem de comandă care are control asupra unui anumit număr de drone, dar în principiu sistemul poate funcţiona de unul singur. E navigare 5G cu două sisteme la bord, dacă unul cedează, intră în funcţiune celălalt.”

Şi Airbus şi-a prezentat recent propriul concept de taximetru zburător autonom. Acesta ar trebui să poată transporta patru pasageri pe distanţe scurte, având o autonomie de 15 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *