Tel Aviv – cel mai frenetic oraș din Israel

Lifestyle

Pe lângă faptul că orașul Tel Aviv este cel mai important centru economic și financiar al statului Israel, este fără îndoială, destinația ideală pentru cei care vor să meargă într-o călătorie plină de distracție.

Este un oraș plin de atracții de tot felul, de la cluburi de noapte la piețe populare (de unde puteți cumpăra condimente și produse tradiționale), dar și spații moderne și zgârie-nori, până la cartiere cu un farmec mai exotic.

Metropola israeliană este o paletă de culori îndrăznețe, nuanțe infinite care se transformă de la claritatea pietrei, la verdele smarald și albastrul strălucitor al mării. Acest oraș sclipitor al Israelului, scăldat de apele sărate ale Mediteranei și de cele ale Golfului Aqaba, este o perlă strălucitoare înflorită pe piatră arsă.

Tel Aviv are multe de oferit atât turiștilor, cât și localnicilor. Cartiere și plaje fermecătoare, piețe și zone nou dezvoltate sunt doar câteva dintre numeroasele atracții. Acest oraș energic este înconjurat de o natură frumoasă și există multe zone urbane de descoperit.

O scenă explozivă de alimente și băuturi, o coastă superbă, atracții culturale fascinante și o viață de noapte care nu doarme niciodată, toate acestea fac din Tel Aviv cel mai modern oraș din întreaga țară, un loc obligatoriu de văzut în Orientul Mijlociu. Deschis și tolerant, plin de piețe, spații deschise în care să vă bucurați de soare pe tot parcursul anului și de baruri și cluburi la modă.

Unul dintre lucrurile pentru care Tel Aviv este cel mai faimos este viața sa de noapte. Nu lipsesc localurile și cluburile și veți observa acest lucru mai ales odată ce ajungeți pe bulevardul Rothschild, unde: discotecile, barurile și cluburile urmează unul după altul.

Printre atracțiile orașului, pe care nu le puteți rata se numără:
Piața Carmel – această piață dinamică din inima orașului Tel Aviv este situată vis – a – vis de intersecția aglomerată dintre strada King George Street și strada pietonală Nachalat Binyamin și Cartierul Yemenit. Întreaga zonă a pieței este înfloritoare și plină de culoare. În timpul zilei, aerul este încărcat cu mirosul de fructe și condimente, în timp ce mulțimile trec printre tarabe sorbind sucuri din fructe proaspăt stoarse. Aici gasiți produse proaspete, alimente locale și alte mărfuri;

Cartierul Yemenit – numit Kerem HaTeimanim, este plin de restaurante tradiționale, pe străzile sale vechi șerpuite;
Pe Promenada Tayelet în fiecare zi poți avea impresia că ești în vacanță. Combinația dintre briza mării, peisajul pitoresc, soarele strălucitor, energia oamenilor care doresc să se distreze și restaurantele de pe plajă aduc o bună dispoziție atât în zilele de vară cât și de iarnă;

Neve Tzedek – această zonă minunată este cel mai vechi cartier evreiesc din Tel Aviv. În Neve Tzedek atmosfera se simte ca și cum ai fi într-un sat, iar strada principală, Shabazi Street, este plină de magazine drăguțe, cafenele și baruri. Alături există o zonă numită HaTahana (complexul gării) care a fost reconstruită și dezvoltată în jurul unei foste căi ferate istorice. În HaTahana puteți găsi buticuri, galerii de artă, piețe alimentare, restaurante, târguri, expoziții și evenimente pentru copii;

Orașul portuar antic Jaffa, cu bogatul său patrimoniu istoric și cultural, străzile șerpuite, arcurile de piatră și structurile în formă de cupolă alcătuiesc o priveliște de neratat. Piața de vechituri sau Shuk Hapishpashim (în ebraică), s-a dezvoltat într-una dintre cele mai cool zone din Tel Aviv – Jaffa. Acolo puteți găsi covoare, mobilier de epocă și o varietate de obiecte de epocă vândute adesea către restaurante elegante, baruri și magazine noi din întreaga zonă;

Portul Tel Aviv – sau Namal Tel Aviv în ebraică, a suferit o transformare majoră încă din zilele de utilizare a acestuia de către marinari și comercianți. Astăzi este o zonă elegantă și în continuă evoluție, plină de restaurante elegante, magazine, cluburi de noapte, petreceri exclusive și spectacole. Fostele hangare din port sunt acum folosite ca galerii de artă, cluburi de noapte și săli de concerte;

Bulevardul Rothchild și Teatrul Habima – frumosul bulevard Rothschild, mărginit de copaci, este una dintre cele mai iconice străzi din Tel Aviv, care leagă Neve Tzedek de Teatrul Habima, teatrul național din Israel. Pe bulevard se află: restaurante, cafenele, galerii de artă, clădirile în stil Bauhaus, acum sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și motivul pentru care Tel Aviv este numit „orașul alb”;

Piața Rabin( fosta piață a regilor Israelului) – situată pe strada Ibn Gvirol Street, piața găzduiește memorialul Yitzchak Rabin. Piața a fost nimită după Rabin, după ce liderul israelian a fost asasinat acolo în 1995. Zona este adesea folosită pentru demonstrații și evenimente publice;

Kiryat Hamelacha – este un cartier industrial la sud de Tel Aviv, care găzduiește renumite galerii de artă contemporană, precum Rosenfeld și Raw Art, și multe altele care prezintă cele mai bune talente israeliene și internaționale. Galeriile și studiourile artiștilor sunt ascunse în clădiri. Această zonă nu este chiar turistică, galeriile sunt greu de găsit, deoarece nu sunt marcate pe drum, dar merită efortul pentru a le găsi și pentru a descoperi cea mai interesantă artă pe care Israelul o poate oferi.

Nu departe de acolo găsim cartierul Florentin, renumit pentru atmosfera sa hipster datorită numeroaselor cafenele, baruri, pub-uri, vinării și trupe de jazz live.

În ceea ce privește bucătăria israeliană are influențe din bucătaria mediteraneeano-orientală, mai ales din cea arabă. Printre felurile de mâncare se numără: falafel, hummus, șaorma, lipii și multe specialități din carne de oaie. Ca deserturi: înghețată artizanală, baclavale, clătite, malabi(budincă), etc.

Știați că peste 10% din populația de aici este vegetariană? Dacă totuși doriți să încercați câteva restaurante cu specific vegetarian, cele mai bune sunt Anastasia, Cafe Xoho, Meshek Barzilay și Nanuchka.

Cât privește cazarea, marea majoritate a hotelurilor sunt situate lângă plaje sau aproape de principala zonă comercială din Tel-Aviv și de viața de noapte a orașului. Există, de asemenea și numeroase pensiuni de toate categoriile.

Tel Aviv are două aeroporturi, dintre care doar unul – aeroportul Tel Aviv-Ben-Gurion este destinat zborurilor internationale.
Printre companiile aeriene care efectuează zboruri către Tel Aviv: Delta, SkyUp Airlines, Transavia France, KLM, Air Moldova, Kenya Airways și Norwegian, Ryanair.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *