Tinerii din România pot viziona şi vota filmele din competiţia europeană Young Audience Award 2022

Lifestyle

Copiii români între 12 şi 14 ani pot face parte din juriul care votează filmele din competiţia Young Audience Award, în perioada 7-13 noiembrie 2022. Anul acesta, la cea de- a 9-a ediţie, juriul de tineri din România poate viziona filmele în cinematograf în Cluj-Napoca, dar şi online pe platfoma special dedicată. Tinerii din 42 de ţări aleg, prin vot, dintre cele trei filme nominalizate, câştigătorul trofeului pentru „Cel mai bun film european de tineret”.

Copiii se pot înscrie online în acest juriu până pe 26 octombrie, completând acest formular – https://forms.gle/MDbreQQ7mVQexVTT7
Trei filme – două lungmetraje de ficţiune şi un documentar – au fost selectate de cineaşti şi adolescenţi din toată Europa pentu a intra în competiţia pentru Cel mai bun film european de tineret din 2022. Încă din anul 2012, premiul onorează filmele europene dedicate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani. Anul acesta, câştigătorii sunt aleşi de jurii formate din tineri din 42 de ţări europene, care vor urmări cele trei filme online sau în peste 60 de cinematografe din Europa.

Cum funcţionează ?
Până pe 26 octombrie, ora 18.00 adolescenţii între 12-14 ani din România se pot înscrie în juriu completând acest formular: https://forms.gle/MDbreQQ7mVQexVTT7
În perioada 7-13 noiembrie 2022, aceştia pot viziona şi vota online pe platforma dedicată cele trei filme
Pe 12 noiembrie tinerii din Cluj-Napoca şi împrejurimi, pot vizioana filmele la Cinema Arta (Cluj-Napoca), fiecare proiecţie fiind urmată de discuţii cu echipa EducaTIFF

Duminică, 13 noiembrie, va avea loc şi festivitatea de premiere a celui mai bun film european pentru adolescenţi al anului, transmisă online pe platforma europeană dedicată.
Anul acesta, Academia Europeană de Film salută cele trei filme nominalizate:
Animal – regia Cyril Dion, Franţa, 2021, documentar
Adolescenţii Bella şi Vipulan călătoresc pentru a se întâlni cu oameni de ştiinţă şi activişti din întreaga lume, căutând un alt mod de a trăi alături de alte specii, mai degrabă în calitate de co-locatari decât ca prădători.
Comedy Queen/ Regina Comediei – regia Sanna Lenken, Suedia,2022

Sasha, o fetiţă de 13 ani, s-a hototărât să devină comediantă. Cel mai mult, vrea să-l facă să râdă pe tatăl ei, care plânge sub duş când crede că nu-l aude nimeni. Acasă, totul îi aduce aminte de mama ei, care nu mai este, iar lacrimile îi rănesc ochii. În secret, Sasha scrie o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le facă pentru a trece peste suferinţă: să-şi radă părul, să nu mai citească, să refuze cel mai drăguţ căţeluş din lume şi, mai presus de toate, să devină o Regină a Comediei.

Dreams are like wild tigers/ Visele sunt ca tigrii sălbatici -regia Lars Montag, Germania,2021
Bollywood este visul lui Rânji, un băieţel de 12 ani din Mumbai.
Filmele colorate din cinematografia indiană cu muzica lor molipsitoare şi mişcările de dans îl fac fericit – aşa cum simt şi alte milioane de compatrioţi. Nu îşi doreşte altceva decât să stea în faţa camerei cu eroul său declarat, superstarul indian Amir Roshan. Însă marea lui dorinţă pare de neatins atunci când părinţii îi spun băiatului despre visul lor de a emigra în îndepărtata Germanie. Doar speranţa de a participa la o audiţie pentru noul film al lui Amir Roshan îi menţine speranţa vie – chiar dacă asta înseamnă să rămână în ţara sa natală, India. Trebuie să lupţi pentru visele tale – ele nu se împlinesc singure. Vecina lui, Toni, cunoaşte acest sentiment şi se dovedeşte a fi un aliat neaşteptat pentru Rânji. Cu curaj şi eforturi combinate, cei doi şi-au propus să-şi îndeplinească visele – şi, în acest proces, să descopere şi bucuria prieteniei adevărate.

EFA Young Audience Award România
European Film Academy – Young Audience Award este un eveniment organizat în România de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), care a iniţiat programul de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF. Programul EducaTIFF îşi propune introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei şi a producţiei de film şi influenţarea primilor paşi către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *