Ribe – cel mai vechi oraș din Danemarca

Lifestyle Travel

Ribe este cel mai vechi oraș din Danemarca. Întemeiat în epoca vikingilor, la începutul secolului al VIII-lea își păstrează și astăzi farmecul în casele sale caracteristice în stil medieval pe aleile pitorești care pătrund în inima orașului ca un labirint, precum și obiceiurile și tradițiile populare .

Situat în peninsula Iutlanda (la mică distanță de granița germană) pe coasta Mării Nordului, pe malul râului cu același nume, Ribe oferă pe tot parcursul anului priveliști naturale superbe, cu vegetație luxuriantă care face peisajul cu adevărat unic. Zona oferă numeroase activități în aer liber: plimbări pe jos, pescuit de-a lungul râului și excursii cu ghizi experți.

Este o destinație turistică populară unde istoria este cea care atrage numeroși turiști care vin în fiecare an pentru a savura acea atmosferă vikingă suspendată în timp de-a lungul secolelor care încă se simte în fiecare colț.
Centrul istoric este piesa centrală a multor atracții ale orașului Ribe. Această găzduiește 100 de clădiri declarate monumente naționale, toate demne de vizitat. Seara, de la orele 20 la 22 puteți asista la schimbarea gărzii. De asemenea, centrul istoric găzduiește numeroase magazine și buticuri care oferă și suficiente oportunități pentru plimbări la vitrine și tururi de cumpărături.

Inima orașului este reprezentată de frumoasa Catedrala Ribe sau Catedrala Maicii Domnului și de Primaria Veche:
Catedrala Ribe (în stil romanic) este unul dintre cele mai importante monumente. Această biserică este, de asemenea, cea mai veche catedrală, precum și cea mai bine conservată clădire romanică toată Danemarca. Construcția închinată Fecioarei Maria a început în 1150 și a fost dechisă în 1250. Interiorul asemănător unei bazilici este format din trei nave, numeroase statui și opere de artă, printre care se remarcă amvonul renascentist realizat în 1597 de Jens Asmussen din Odense. De asemenea, în interior există numeroase elemente care provin din diferite epoci, printre care o orgă din secolul al XVII-lea și cristelnița bogat decorată datând din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, coloanele care împart cele trei nave sunt, de asemenea, decorate cu picturi care reproduc figuri sacre și datează din secolul al XVI-lea. Aceste fresce au fost restaurate doar în renovarea majoră de la începutul secolului al XIX-lea. Puteți vizita și unul dintre cele trei turnuri ale sale – turnul civic cunoscut sub numele de Borgertårn, înalt de 52 de metri. Urcând cele 248 de trepte ce datează din 1333 puteți observa întregul centru istoric al orașului Ribe, peisajul primelor sale suburbii și mlaștinile care îl înconjoară. În interiorul turnului Borgertårn se află și muzeul Catedralei Ribe. Un alt lăcaș de cult de vizitat este Biserica Santa Caterina, construită în 1228 în stil gotic și restaurată în secolul al XV-lea.

Primaria Veche – Det Gamle Radhus este cea mai veche primărie din Danemarca, o clădire publică istorică din cărămidă roșie construită în 1306. Funcția sa administrativă s-a desfășurat continuu din 1496 până în 2007. În interior încă se pot admira fotografii și alte relicve care amintesc de numeroasele nunți celebrate aici. În micul muzeu se află și alte artefacte istorice, inclusiv arme medievale.

Pentru a cunoaște istoria orașului trebuie sa vizitați muzeele orașului, printre acestea se numără:
Muzeul Viking (Museet Ribes Vikinger) – dacă vreți să aflați mai multe despre trecutul Danemarcei și al acestui oraș, atunci ar trebui să vizitați Ribe Vikingecenter, un muzeu în care veți găsi artefacte care datează din perioada vikingă și unde puteți descoperi cultura acestor războinici nordici. În interior se va putea aprofunda istoria perioadei medievale a orașului Ribeși și de asemenea, istoria vikingilor într-o expoziție distribuită în două săli distincte.

Interesante sunt descoperirile arheologice conservate, toate găsite în timpul diferitelor săpături din zonă;
Kannikegården – muzeul găzduiește birourile ecleziastice ale Catedralei și o sală pentru conferințe, concerte și întâlniri. Cea mai interesantă parte se află în subsolul său și este dedicată recentelor săpături efectuate în piață, care mărturisesc sosirea creștinismului în oraș. Descoperirile arheologice găsite în subteran sunt numeroase -câteva mii de obiecte care alcătuiesc întregul parc arheologic al celui mai vechi oraș din oraș din Danemarca. Între anii 2008 și 2012 s-au efectuat mai multe investigații arheologice pe întreaga zonă locuită a orașului, care au permis găsirea unor mormointe vechi creștine (datate din 980);

Ribe Kunstmuseum – este un alt muzeu în care aveți ocazia să urmăriți trecutul orașului. Aici se păstrează câteva dintre cele mai importante lucrări artistice ale Danemarcei, în special lucrări cuprinse între 1750 și 1950;
Muzeul de Arte Frumoase – unde puteți descoperi istoria artei daneze. Muzeul găzduiește multe picturi și sculpturi. Printre cele mai interesante sunt capodoperele realizate în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, dar și alte descoperiri mai recente, lucrări ale diverșilor artiști și sculptori din Danemarca. Merită văzute și expozițiile temporare, realizate adesea cu lucrări din alte orașe daneze;

Piața vikingă din Ribe – cei care au ocazia să viziteze orașul Ribe în primul weekend al lunii mai, este indicat să nu rateze cea mai mare piață vikingă din nordul Europei. Timp de șapte zile, găzduiește 300 de vikingi, arcași, războinici, cavaleri și artizani care rătăcesc pe străzile orașului, însoțiți de cântece și mâncăruri străvechi ale vremii.

Dar acest frumos oraș are de oferit nu numai atracții legate de cultură și artă, ci și atracții în contact cu natura sălbatică a țărilor scandinave care își găsesc apogeul în Parcul Național Wadden Sea, al treilea parc național din Danemarca unde pământul și marea oferă divertisment zilnic sub forma unor fenomene naturale de neegalat. Este un parc unde puteți vizita mlaștinile și puteți face excursii pe mare până în insula Mando. De asemenea, în această oază naturală protejată se pot admira si observa specii de păsări, inclusiv cele aflate în pericol de dispariție.

În această zonă se află și Enghave Dyre Naturpark alcătuit din peste 70.000 de metri pătrați de parc natural, unde este posibil să vedeți animale, specii rare de floră și multe lacuri cu impact sugestiv în habitatul lor natural. De asemenea, este posibil să zăriți păsări migratoare. Zona o puteți vizita pe jos, cu bicicleta sau puteți să faceți excursii în larg pentru a vedea focile.

În ceea ce privește bucătăria tipică, în Ribe nu lipsesc restaurantele cu o alegere culinară bogată. Backhaus( situat pe o stradă pietruită liniștită din spatele Catedralei )oferă mâncăruri tradiționale copioase cu produse locale de calitate într-o atmosferă primitoare.

Printre mâncărurile tipice se numără: pâina și supele de secară, sau supele pe bază de pește (foarte faimoasă este supa de anghilă, dar și cea de praz și cartofi). Felurile secundare se bazează adesea pe pește, precum și pe carne. Mai mult, Danemarca se mândrește cu o producție de produse lactate care probabil datează de acum peste 100 de ani.Puteți găsi brânzeturi atât asemănătoare cu gorgonzola, cât și cele mai asezonate, sau mai proaspete. De remarcat sunt deserturile cu mere și scorțișoară, budincile de vanilie și clătitele. De asemenea, celebrii biscuiți cu unt sunt renumiți în întreaga lume.

Cât privește cazarea în Ribe sunt peste 200 de hoteluri disponibile. Prețurile încep de la 100 USD pe noapte.
Cel mai apropiat aeroport de Ribe este Aeroportul Esbjerg (EBJ), aflat la 25,4 km. Alte aeroporturi din apropiere sunt: Billund (BLL) (52,4 km) și Sonderborg (SGD) (76,6 km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *