New York

Toamna la New York – o vacanță plină de culoare

Actualitate Lifestyle

Organizarea unei călătorii în vară înseamnă întâlnirea cu o masă gigantică de turiști care se îndreaptă spre cele mai cunoscute locuri. Nu este o coincidență că mulți preferă să se bucure de vacanțele lor în liniște, în lunile de toamnă, reușind astfel să aprecieze pe deplin frumusețea localităților, departe de confuzia tipică a verii.

Este imposibil să nu includem New York -ul, ca destinație turistică de toamnă, când frunzele se colorează în galben și portocaliu, făcând orașul magic și fascinant.

Cunoscutul Central Park din Manhattan – New York City, deschis în anul 1859, atrage mii de vizitatori din întreaga lume, care vin să admire culorile minunate ale frunzelor copacilor. Roșu, galben și portocaliu sunt tonurile care domină întregul oraș în lunile de toamnă, conferindu-i un farmec aparte. De-a lungul străzilor cu arbori din Central Park, vă veți simți ca Richard Gere și Winona Ryder în pelicula „Toamna la New York”. De aceea, toamna este anotimpul perfect pentru o excursie la New York, pentru a descoperi frumusețea acestui oraș modern, dar foarte romantic.

În octombrie începe sezonul de patinaj, iar parcul vă așteaptă cu cel mai sofisticat patinuar din lume – Wollman Rink, unde puteți să patinați înconjurat de culorile copacilor și strălucirea zgârie-noriilor din Manhattan, pentru o experiență de neuitat – „toamna la New York”.

Pe lângă patinuar, în parc veți găsi terenuri de tenis, locuri de joacă pentru copii, fântâni, statui, lacuri și chiar o grădină zoologică.
Grădina Zoologică din Central Park este un loc ce merită vizitat. Este printre cele mai mari grădini zoologice din SUA și implicit una dintre cele mai vizitate. Aici puteți vedea colonii de pinguini, urși polari, animale specifice zonei de savană sau de junglă si multe altele. Chiar lângă Central Park Zoo se găsește Tisch Children’s Zoo, unde copiii pot vedea și atinge animale domestice.

În Central Park sunt mai multe zone de vizitat: Sheep Meadow – locul unde puteți sta pe iarbă să vă odihniți sau să citiți o carte; Belvedere Castle – un mic castel ascuns în parc; Bethesda Theatre, Fountain & Arcade – multe filme au cadre de aici; Umpire Rock – o zonă numai bună de făcut fotografii, căci fundalul este unul special, în care se îmbină natura și jungla de ciment.; Pebble Beach – ascunsă între Brooklyn Bridge și Manhattan Brigde; podul și parcul Brooklyn Bridge și Brooklyn Bridge Park; DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) –cartierul unde s-au filmat multe pelicule clasice, americane; Upper East Side – cartierul „celor bogați”; Times Square – o zonă luminată constant de panourile publicitare, și multe altele.

Atractiile principale pentru orice turist rămân: Times Square, Statue of Liberty, Empire State Building, Metropolitan Museum of Art sau MoMA (Museum of Modern Art), iar cea mai bună modalitate de a vizita aproape toate punctele de interes ale New York-ului sunt autobuzele, care circulă prin toate locurile celebre legate cu alte oferte și de feriboturi.

Simți cu adevărat că ai ajuns la New York atunci când zărești Statuia Libertății, cunoscută și ca Lady Liberty. Este simbolul principal al orașului și totodată, al libertății. Statuia Libertății este situată în portul orașului New York pe mica insulă Liberty Island, la sud-est de Manhattan.

Statuia este un cadou oferit de francezi Statelor Unite ale Americii, pentru a marca 110 de ani de la Declarația de Independență a SUA, și a fost inaugurată pe 28 octombrie 1886.

Pentru a vizita statuia este necesară achiziționarea un unui bilet, cu cel puţin 48 de ore, înainte, ca să nu se piardă timpul în faţa casei de bilete, iar mai apoi la rând în aşteptarea primului feribot disponibil. Se pleacă de la South Ferry din Battery Park, din punctul meridional al Manhattan-ului. Mai multe informații găsiți pe site-ul www.statueofliberty.org .

Dacă nu intenționați să urcați în coroana statuii, ci doar vreți să vedeți statuia de la departare, alături de impunătoul Manhattan, atunci luați feribotul spre Staten Island. Acesta trece exact pe lângă statuie.
Un alt obiectiv turistic important, al orașului New York este Empire State Building. Este imposibil să ajungi la New York și să nu dai peste Empire State Building la un moment dat. Este un zgârie-nori care se află la intersecția dintre Fifth Avenuee și West Street 34. Clădirea a fost cea mai înaltă din lume pentru mai mult de 40 de ani, între anii 1931 și 1972. A rezistat pe primul loc în top până ce au fost construite Turnuriel Gemene World Trade Center. Empire State Building apare într-o mulțime de filme, printre care și „King Kong” din 1933.

Clădirea are un observator la etajul 86 și altul la etajul 102, care redau o priveliște de neegalat, la 360 de grade, asupra New York-ului, cu tot ce are el de oferit: Central Park, Hudson River, Brooklyn Bridge, Times Square, Statuia Libertății și multe altele.

În New York puteți să descoperiți atât cultura locală cât și alte culturi. Puteți merge la teatru, la festivaluri de film, la prezentări de modă sau puteți să vă bucurați de artă, sau de viaţa de noapte. Nu degeaba i se spune “orașul care nu doarme niciodată”. Cele mai fierbinti puncte, unde puteți asculta ritmul orasului cât e noaptea de lungă, le găsiți în Brooklyn, de-a lungul bulevardului Lower East Side in Kings County, aproape de bine cunoscutul district al modei SoHo.

În New York puteți găsi o multitudine de restaurante cu diverse posibilități culinare. De la pizza new – yorkeză, la thai food, street food, falafel, mâncare cu specific indian, italienesc sau chinezesc, pentru toate gusturile.

Nu există un sezon mai bun decât toamna, odată cu răcirea vremii, pentru a intra la Magnolia Bakery, cea mai populară patiserie din New York, renumită pentru super-cupcakes-urile sale, devenite celebre prin filme sau seriale de televiziune, precum: ”Sex and the City”, ”Diavolul se îmbracă de la Prada”, ”Veronica Mars” sau ”Spin City”, sau delicatese tematice precum plăcinta de dovleac, care din septembrie până în noiembrie este favorită în rândul gurmanzilor.

Un eveniment pe care nu trebuie să-l ratați, dacă petreceți o vacanță de toamnă în New York este Halloween-ul, sărbătorit în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, când se organizează parade, iar festivităţile sunt de-a dreptul spectaculoase, cu măşti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome, dar şi nelipsiţii dovleci scobiţi.

Tot toamna are loc și faimosul maraton, The TCS New York City Marathon, o cursă urbană organizată de New York Road Runners care atrage mii de sportivi profesioniști și amatori, care vin din toată lumea. Maratonul din New York se desfășoară din anii’70, în prima duminică a lunii noiembrie;

„Thanksgiving Day” – ziua Recunoștinței – mănâncați curcan fript sau la cuptor, într-o companie bună. Da, pentru că ultima joi din noiembrie este Ziua Recunoștinței, o sărbătoare de mulţumire către Dumnezeu pentru recoltele bogate din anul respectiv.

A doua zi după Ziua Recunoștinței, îi vine rândul, prin tradiţie, zilei „Black Friday” („Vinerea Neagră”), o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Această zi, cu totul americană a prins acum toate colțurile lumii, dar este ușor de înțeles cum, în New York este cu adevărat specială. De la boutique-urile micuțe, în care poți cumpara orice-ți trece prin minte, până la mall-urile de lux din Manhattan, boutique-urile din Brooklyn și magazinele hi-tech din Times Square, într-o agitație totală.

În fiecare lună, în fiecare sezon, New Yorku-ul are ceva de oferit atât celor care îl vizitează pentru prima dată, cât și celor care se întorc, după ce l-au vizitat deja.
Mergeți toamna la New York și veți avea o vacanță plină de culoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *