Toledo – capitală vizigotică a Spaniei

Actualitate Lifestyle Travel

Toledo este unul dintre cele mai vechi orașe din Spania, fiind capitala spaniolă de lungă durată și un important centru de cultură pentru romani, mauri, evrei, creștini și vizigoți.


Bogat în istorie, cultură și artă, astăzi Toledo este un centru cultural și artistic de prim nivel, orașul având o universitate prestigioasă și străveche, fiind și principalul centru administrativ al regiunii. Este definit ca „orașul celor trei culturi” deoarece aici există elemente ale tradiției istorice și artistice creștine, evreiești și musulmane.

Centrul său istoric este un muzeu în aer liber cu multe atracții istorice și culturale de vizitat, motiv pentru care a fost declarat Patrimoniu Mondial Unesco.
De la biserici gotice la sinagogi medievale,Toledo este o călătorie prin secole de istorie. În timp ce vă plimbați prin oraș puteți întâlni urme ale trecutului său roman și vizigot. În interiorul zidurilor sale medievale, acest oraș antic găzduiește unele dintre cele mai importante situri istorice din țară.

Printre cele mai interesante atracții se numără:

Catedrala Toledo – o capodoperă gotică din secolul al XIII-lea ce este considerată una dintre cele mai importante biserici din toată Spania. Această catedrală a fost cândva o moschee, după cum o demonstrează stilul maur mudéjar al mănăstirii și al galeriei. Turnul său gotic de 92 de metri cu siguranță vă va atrage atenția. Catedrala găzduiește o bogată colecție de lucrări artistice ale unor maeștri precum: El Greco, Velázquez și Goya, Titian, Rafael, Caravaggio. Vizita include un ghid audio care ilustrează în detaliu catedrala și lucrările conținute în interior.

Plaza Zocodover – piața este inima orașului medieval și punctul de plecare ideal pentru a descoperi comorile acestuia, precum și un punct de întâlnire popular pentru localnici și călători. De aici pleacă majoritatea autobuzelor urbane. Piața este înconjurată de magazine, baruri și terase unde vă puteți bucura chiar de câteva delicatese locale. În cele mai vechi timpuri, aici aveau loc execuții publice ale prizonierilor. O parte a pieței a fost construită de Juan de Herrera, un arhitect foarte apreciat de regele Felipe al II-lea.

După ce vizitați Plaza Zocodover căutați Arco de Sangre, o deschidere în formă de potcoavă care leagă astăzi piața de străzile centrului. Inițial era singura deschidere din vechile ziduri care lega Alcazarul de restul orașului. Numele arcului amintește de execuțiile sângeroase care au fost efectuate în piață;

Castelul Alcazar din Toledo – vechea fortăreață a orașului, care acum găzduiește Muzeul Militar unde sunt expuse nenumărate obiecte ce spun povestea armatei spaniole de-a lungul secolelor și o bibliotecă publică. Alcazarul din Toledo este o clădire care a fost construită la porunca lui Carol al V-lea. Chiar și astăzi se poate aprecia modul în care în antichitate romanii și ulterior populația musulmană s-au stabilit în acest loc. Această cetate din secolul al XVI-lea se află pe cel mai înalt deal din zonă, din care domină întregul oraș. De aici vă puteți bucura de o splendidă vedere panoramică asupra râului Tajo și a împrejurimilor orașului;

Mănăstirea San Juan de los Reyes – a fost construită în secolul al XV-lea de monarhii catolici pentru a comemora victoria lor asupra lui Afonso al V-lea al Portugaliei, în bătălia de la Toro. Mănăstirea are un tavan în stil mudejar și trei capele. Capela principală este decorată cu stemele Monarhilor Catolici susținute de vulturi mari, iar fațada de granit din exterior prezintă lanțurile prizonierilor creștini eliberați;

Muzeul El Greco – printre străzile înguste și pline de viață ale vechiului cartier evreiesc din Toledo, se află casa faimosului pictor, sculptor și arhitect local El Greco. Cele două clădiri ale muzeului împart o curte frumoasă și găzduiesc multe lucrări ale artistului, precum și o serie de lucrări ale altor pictori spanioli din secolul al XVII-lea;

Museo de los Concilios y la Cultura Visigoda – o oportunitate unică de a afla mai multe despre istoria poporului vizigot, cultura lor și prezența lor în Spania – acest muzeu este dedicat vizigoților chiar în orașul care a fost capitala lor timp de două secole;

Museo de Santa Cruz – galerie de artă găzduită într-o clădire din secolul al XVI-lea folosită inițial ca spital;

Plaza de Toros – situată în afara străzilor înguste și a zidurilor orașului antic din Toledo, această structură emblematică continuă să găzduiască lupte clasice spaniole și oferă încă spectacole intense și impresionante. Piața găzduiește adesea festivaluri, evenimente culturale și concerte. Construcția cercului arenei reflectă aspecte ale designului maur și poate găzdui 8.530 de spectatori. În acest loc, în fiecare an are loc o cunoscută coridă – La Feria del Corpus;

Toledo Train Vision ( tren turistic) – puteți să descoperiți Toledo la bordul acestui tren turistic (Zocotrenul )- care pleacă din Plaza Zocodover și face ocolul orașului.Trenul îl găsiți parcat în partea de nord a pieței, iar biletul care costă în jur de 6 euro include și un ghid audio cu explicații despre locurile de interes pe care le întâlniți pe traseu. Un circuit cu Zocotrenul durează 35-40 de minute și este o alternativă foarte bună ca să vă faceți o idee generală despre oraș, într-un timp scurt sau dacă sunteți în vacanță cu copii.

De asemenea, puteți face o limbare de-a lungul râului Tajo care înconjoară orașul Toledo pe trei laturi, oferind o pasarelă palpitantă. Aici veți găsi zone de picnic, locuri de pescuit și multe altele.Totodată puteți traversa râul cu feribotul pentru a a admira peisajul dintr-o altă perspectivă.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria spaniolă este, fără îndoială, printre cele mai apreciate pentru aromele sale al cărei succes este legat de diferitele influențe ale diferitelor culturi care au locuit pe aceste meleaguri. Preparatele tipice sunt în special pe bază de carne alături de diverse supe și pește de râu. Bucătăria din Toledo este puternic influențată de prezența munților, motiv pentru care există o tradiție de vânătoare enormă. Acesta este motivul pentru care în restaurantele sale găsim mult vânat, precum potârnichie înăbușită, iepure cu usturoi sau gazpacho Manchego.

Printre preparatele tradiționale se numără: cocido, penice, căprioară sau orice fel de mâncare pe bază de vânat, carcamusas toledana – un fel de tocană din carne slabă de porc cu legume de sezon, roșii, mazăre, sos picant și cartofi. Se servește fierbinte, în mod tradițional într-o oală mică de teracotă însoțită de câteva felii de pâine.
Cât privește cazarea, fiind un oraș turistic, Toledo oferă multe opțiuni atât în centru istoric cât și în afara lui, de la apartamente, la hoteluri economice până la cele de lux.

Pentru a ajunge la Toledo puteți lua un zbor spre capitala Madrid, care se află la doar 70 de km și, de acolo să continuați căltoria cu trenul, autobuzul sau o mașină închiriată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *