Donald Trump-Mexic

Donald Trump – victorie în Nevada şi Insulele Virgine Americane

Externe

Donald Trump a câştigat caucusurile (adunări locale) republicane de nominalizare în Nevada şi Insulele Virgine Americane, apropiindu-se de a deveni candidatul partidului său în alegerile pentru Casa Albă în noiembrie, într-o probabilă repetare a confruntării cu actualul preşedinte Joe Biden, transmite vineri Reuters.

Trump, favoritul în competiţia din Partidul Republican, a fost singurul candidat major în caucusurile din Nevada şi, conform proiecţiilor institutului Edison Research, va câştiga toate cele 26 mandate de delegat puse în joc pentru convenţia Partidului Republican din iulie.
Puţin mai devreme joi, fostul preşedinte a câştigat cu uşurinţă caucusurile desfăşurate în Insulele Virgine Americane, adăugându-şi încă patru delegaţi pentru convenţia din vară. Trump a obţinut 182 de voturi (74% din totalul de 246 exprimate), învingându-l pe singurul contracandidat rămas în cursa republicană, Nikki Haley, care a primit 64 de voturi.

Caucusurile din Nevada, organizate de Partidul Republican din acest stat, au avut loc la două zile după alegerile primare, în care Haley a suferit o înfrângere umilitoare.
Trump şi-a petrecut dimineaţa de joi urmărind pledoariile în contestaţia pe care a înaintat-o la Curtea Supremă împotriva deciziei statului Colorado de a-l elimina de pe buletinele de vot din cauza implicării în ‘insurecţia’ din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Judecătorii au părut sceptici faţă de acţiunile statului Colorado, exprimând preocupări că ar putea fi stabilit un precedent.
Trump este aproape de a obţine învestitura republicană după victoriile din statele Iowa şi New Hampshire luna trecută.
Nikky Haley, pe care Trump a numit-o ambasador la ONU în mandatul său, refuză să abandoneze cursa şi a promis să facă o potenţială ultimă tentativă în statul de unde provine, Carolina de Sud, şi unde alegerile primare vor avea loc la 24 februarie.

Haley se află totuşi mult în urma lui Trump în sondaje în acest stat al cărui guvernator a fost timp de 6 ani.
În Nevada au avut loc competiţii republicane concurente din cauza unui conflict între Partidul Republican din acest stat – condus de aliaţi ai lui Trump – şi o lege din 2021 în Nevada care face obligatorie desfăşurarea de alegeri primare.

Partidul Republican a decis că doar candidaţii de la caucusuri pot concura pentru delegaţi.
Haley a ales să concureze în alegerile primare, în timp ce Trump s-a prezentat la caucusuri.
În 2020, Biden l-a învins pe Trump în Nevada la o diferenţă de 2,4 puncte procentuale, iar sondajele preelectorale semnalează că o probabilă ‘rejucare a meciului’ Biden-Trump în acest stat, unde 768.000 de alegători sunt înregistraţi ca ‘nonpartizani’ (mai mulţi decât cei înregistraţi ca ‘democraţi’ sau ‘republicani’) va avea un rezultat strâns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *