Toţi operatorii de telefonie mobilă îndeplinesc obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României

Social

Toţi operatorii de telefonie mobilă din România îndeplinesc obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României, primul în clasament fiind RCS&RDS, cu o pondere de 98,8%, informează, miercuri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat.

„Am finalizat cu succes o nouă campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobilă şi mă bucur să anunţ că toţi operatorii şi-au îndeplinit obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României. Astfel, conform măsurătorilor din teren, RCS&RDS acoperă cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populaţiei, Orange România – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România – 98,4%. Pe lângă interesul operatorilor mobili pentru piaţa din România, concretizat în investiţii pentru creşterea gradului de acoperire, consider că şi măsurătorile efectuate de ANCOM şi transpuse în harta aisemnal.ro au avut un aport important la atingerea acestui deziderat.

Totodată, pentru a veni atât în sprijinul utilizatorilor, cât şi al operatorilor, pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat şi aplicaţia aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android şi iOS, care poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicaţii”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Campania din acest an încheie o etapă importantă în verificarea obligaţiilor de acoperire. După ce operatorii de telefonie mobilă au fost sancţionaţi în repetate rânduri cu avertismente şi amenzi, în prezent obligaţiile de acoperire menţionate în cadrul licenţelor eliberate de ANCOM în anul 2013 sunt complet îndeplinite. Obligaţia de realizare a acoperirii este una permanentă şi va fi monitorizată de ANCOM până la sfârşitul perioadei de valabilitate a licenţelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de măsurări la nivel naţional.

Campania de verificare a acoperirii 2022
Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare.

În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localităţi, care aveau mai mult de 10 locuitori, fiind totodată parcurşi peste 240.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populaţiei şi al locuinţelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi populaţia totală a României.

Rezultatele comparative ale măsurătorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă:
Operator mobil ORANGE RCS&RDS TELEKOM MOBILE VODAFONE
Procent acoperire servicii de voce 2019 97,81% 95,42% 96,53% 97,76%
Procent acoperire servicii de voce 2020 98,27% 98,02% 97,25% 98,16%
Procent acoperire servicii de voce 2022 98,5% 98,8% 98,5% 98,4%

Conform licenţelor de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile au avut obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Aplicaţia şi platforma aisemnal
Pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an şi cu adăugarea unor noi funcţionalităţi, au fost dezvoltate şi aplicaţii pentru sistemele de operare Android şi iOS, care pot fi descărcate gratuit din magazinele de aplicaţii. Astfel, utilizatorii au la dispoziţie încă o sursă prin care pot să verifice acoperirea cu semnal din România.
De asemenea, a fost implementată şi posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus https://land.copernicus.eu/imagery-in-situ/eu-dem.

Atât platforma aisemnal.ro, cât şi aplicaţia aisemnal.ro permit utilizatorilor să vadă evoluţia gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2022 comparativ cu anii 2019, 2020 şi 2021, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicaţii mobile la nivel naţional.
De asemenea, harta cuprinde localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar şi harta de acoperire cu semnal pentru metroul din Bucureşti.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.

Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *