astronauti americani

Trump și Pence promit – „Astronauți americani pe Lună până în 2024”

Externe

Vicepreşedintele american Mike Pence a anunţat marţi că politica oficială a Statelor Unite este de a retrimite astronauţi americani pe Lună în cinci ani şi că o primă femeie să pună piciorul pe solul satelitului natural al Pământului, relatează AFP.

”Din ordinul preşedintelui, politica oficială a acestei administraţii şi a Statelor Unite ale Americii este să fie trimişi astronauţi americani pe Lună în cinci ani”, a declarat Mike Pence într-un discurs pe care l-a susţinut la Huntsville, în Alabama, unde se fabrică, de decenii, o parte a rachetelor americane cu rază lungă de acţiune. ”Prima femeie şi următorul bărbat de pe Lună vor fi astronauţi americani, lansaţi cu rachete americane de pe solul american”, a declarat Pence.

Preşedintele american Donald Trump a semnat o directivă pentru iniţierea a noi misiuni cu echipaj uman pe Lună, care ulterior să deschidă drumul pentru călătorii pe Marte.

Directiva a fost semnată luni, în prezenţa lui Harrison Schmitt, unul dintre ultimii americani care au păşit pe Lună, în urmă cu 45 de ani.
Cele mai recente misiuni cu echipaj uman pe Lună au avut loc în 1972.

„De data aceasta, nu numai că vom înfige steagul şi ne vom lăsa amprentele”, a spus Trump în timpul ceremoniei care a avut loc la Casa Albă. „Vom crea o fundaţie pentru o misiune ulterioară pe Marte şi poate, într-o zi, în multe alte lumi mai departe”, a spus Trump.

Potrivit directivei, NASA trebuie să îşi canalizeze eforturile pentru a trimite oameni în spaţiu, noile politici din domeniu fiind aprobate de toate partidele din SUA. Însă problemele cele mai grave privesc bugetele misiunilor şi termenele limită de execuţie. Experţii în politici spaţiale sunt de părere că orice încercare de a trimite oameni pe Marte, o planetă situată la 225 de milioane de kilometri de Terra, va necesita un buget şi resurse tehnice uriaşe.

Prima misiune cu echipaj uman spre Lună a fost Apollo 8, care a orbitat satelitul natural al Terrei în Ajunul Crăciunului din 1968. Însă clipa în care Neil Armstrong a devenit primul om care a atins suprafaţa Lunii, pe 20 iulie 1969, a reprezentat momentul de vârf al realizărilor NASA din anii 1960. Din decembrie 1972, niciun om nu a mai ajuns pe Lună.

După anunţul făcut de Trump, administratorul NASA, Robert Lightfoot, a declarat că agenţia spaţială americană „îşi va alinia strategic eforturile pentru a readuce oamenii pe Lună, a călători pe Marte şi a deschide calea spre noi misiuni dincolo de adâncurile sistemului solar”.

Directorul NASA Jim Bridenstine a anunţat recent că o femeie urmează să fie, fără îndoială, cea care va pune puciorul pe solul selenar, pe care niciun om nu l-a mai atins din 1972.

Casa Albă a anunţat într-un comunicat că vrea să încheie parteneriate cu alte state, precum şi cu industria spaţială privată, în vederea dezvoltării de noi tehnologii şi mijloace de realizare a noilor misiuni cu echipaj uman pe Marte şi alte destinaţii din Sistemul nostru solar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *