Tudorel Toader şi Carmen Dan audiaţi în Parlamentul European

Social

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul de interne, Carmen Dan, au fost audiaţi în comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preciza în faţa parlamentarilor din Comisia pentru Libertăţi Civile Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, că unul dintre obiectivele preşedinţiei române a Consiliului UE este să contribuie la sporirea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi, că România nu se va abate de la principiile statului de drept. „Dorim o preşedinţie eficientă, bazată pe strânsă colaborare. Nu ne vom abate de la principiile generale directoare, respect faţă de valorile comune, faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, faţă de statul de drept, continuăm consolidarea încrederii reciproce între sistemele de justiţie din statele membre”, a declarat ministrul Tudorel Toader.
La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că preşedinţia română a Consiliului UE va acţiona pentru o Europă prosperă, unită şi sigură, dar care să fie şi un actor important la nivel global.”Ne apropiem, cu paşi repezi de unul dintre momentele importante care vor marca preşedinţia noastră, alegerile pentru viitorul Parlament European. Cred că sarcina noastră este de a asculta vocea cetăţenilor europeni şi de a înţelege aşteptările acestora. Doar astfel, considerăm noi, vom reuşi ca valorile familiei noastre europene să fie menţinute şi promovate”, a spus Carmen Dan.
Mai mulţi europarlamentari s-au arătat îngrjoraţi faţă de situaţia statului de drept din România și i-au cerut luiToader să nu ia nicio măsură care ar legaliza, de fapt, corupţia. Sophie In’tveld (ALDE): Îmi exprim şi eu îngrijorarea faţă de corupţia din România. Sistemul european va funcţiona doar dacă toate statele europene aderează la aceleaşi standarde. Ne îngrijorează planul de a anula cam o sută de condamnări penale. Are de gând Guvernul să ţină cuvânt cu cuvânt de reocmandările Comisiei de la Veneţia?
Judith Sargentini (Verzi): Se conduce prin inţiativa exemplului. Iniţiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupţie subminează încrederea reciprocă şi puneţi în pericol coeziunea europeană. Cum veţi aborda la consiliu procedura de articol 7 pentru Polonia şi Ungaria?
Helga Stevens (Conservatori): Acest stat ne îngrijorează cel mai tare din UE, fiind dată situaţia statului de drept, independenţa sistemului judiciar. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat şi vă cerem să nu luaţi nicio măsură care ar legaliza de fapt corupţia. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul recent MCV faţă de România a fost cel mai critic din toate timpurile. Cum răspundeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *