Turcia – a arestat zeci de piloți ai armatei suspectați de legături cu Gulen

Externe

Autoritățile turcești au arestat zeci de piloți ai armatei, suspectați de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi „mintea” loviturii de stat nereușite din 2016.

Potrivit Procurorului Ankarei, 48 de piloți de elicoptere militare au fost arestați și plasați în arest preventiv, în sediul poliției antiteroriste din capitala Turciei. Trei dintre ei au funcția de colonel și alți patru de locotenent-colonel.

Potrivit Procurorului General de la Ankara, s-au emis mandate de arest și pentru cincisprezece civili, suspectați că ar fi agenți ai mișcării predicatorului Gulen, pe care guvernul turc îl numește „terorist”.

După lovitura de stat nereușită din 15 iulie 2016 ,continuă arestările într-un ritm constant, cu zeci – uneori sute – de arestări săptămânale. Zeci de mii de oameni au fost arestați după lovitura de stat.

Gulen, fostul aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, devenit mai târziu inamicul său numărul unu, neagă orice implicare în încercarea de a fi destituit și, reiterează că mișcarea lui, este o mișcare religioasă pașnică. Gulen este rezident în Statele Unite de peste douăzeci de ani, iar Ankara cere extrădarea lui, o cerere care a rămas până acum o scrisoare moartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *