Turcia

Turcia – alegerile municipale din Istanbul se vor repeta

Externe

Autoritatea electorală din Turcia este condamnată după ce a decis repetarea alegerilor locale din Istanbul, alegeri câștigate în martie de partidul CHP, aflat în Opoziție. Partidul AK, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe „nereguli și corupție” pentru pierderea primăriei orașului Istanbul, relatează BBC News.

Pe 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Erdogan, AKP, a înaintat o „contestaţie extraordinară” la alegerile pentru primăria Istanbul, cerând anularea votului şi reluarea alegerilor, invocând „nereguli” în votul de pe 31 martie.

Candidatul principalului partid de opoziţie, Ekrem Imamoglu, a câştigat la limită alegerile din 31 martie în ciuda acuzaţiilor de fraudă electorală care ar fi fost făcută chiar de partidul lui Erdogan. El fost declarat câștigător abia în aprilie, însă acum riscă să își piardă fotoliul de primar, la noile alegeri care vor fi organizate pe 23 iunie.

În cazul alegerilor din capitala Ankara, situaţia este mai dificilă pentru Erdogan pentru că a fost o diferenţă destul de mare de voturi în favoarea opoziţiei.

Decizia de a repeta alegerile locale a stârnit un val de proteste în Istanbul. Sute de persoane s-au adunat în mai multe districte ale orașului, luni, zdrăngănind oale și strigând lozinci împotriva guvernului.
De asemenea, Parlamentul European a declarat că repetarea alegerilor din Istanbul ar pune capăt oricărei credibilități a alegerilor democrate din Turcia.

Ekrem Imamoglu a condamnat autoritatea electorală din Turcia, într-o conferință de presă, spunând că instituția a căzut sub influența partidului aflat la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *