Turcia

Turcia califică parașutarea de ajutoare în Gaza și planul de livrare a acestora drept acțiuni pozitive – dar nu rezolvă problema

Externe

Turcia califică lansarea de ajutoare umanitare în Gaza și planul de livrare a acestora pe o rută maritimă drept acțiuni pozitive, dar consideră că acestea nu rezolvă problema principală, a declarat miercuri Oncu Keceli, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, potrivit Reuters.

Turcia a criticat foarte mult Israelul pentru atacurile sale asupra Gazei și a susținut măsurile de judecare a liderilor săi la Curtea Internațională de Justiție pentru genocid. Turcia a cerut în mod repetat o încetare imediată a focului, a trimis tone de ajutoare și a îndemnat Occidentul să exercite presiuni asupra Israelului pentru creșterea fluxului de ajutoare.

Miercuri, Reuters a relatat că Washingtonul ar putea îndemna partenerii și aliații să finanțeze o operațiune privată pentru a trimite ajutoare pe mare către Gaza. Împreună cu Iordania și alte state, a început, de asemenea, să lanseze ajutoare în enclavă pe calea aerului în această lună.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oncu Keceli, a declarat presei, în cadrul unui briefing la Ankara, că Turcia a trimis 9.000 de tone de echipamente medicale și ajutoare pentru bebeluși, precum și multe parașute în Iordania pentru lansările aeriene, dar a adăugat că acestea nu sunt suficiente pentru a ușura lupta locuitorilor din Gaza.

„Considerăm că Statele Unite care caută o soluție la catastrofa umanitară din Gaza este rezultatul presiunii impuse de opinia publică mondială. Pe de altă parte, noi spunem că adevărata sursă a problemei trebuie rezolvată”, a spus el.
„Încercarea de a trimite ajutoare pe calea aerului, pe mare este admirabilă într-un fel. Dar concentrarea pe astfel de soluții paliative, în loc să se concentreze pe adevărata problemă, ni se pare că se urmărește evitarea rădăcinii problemei”, a spus el, adăugând că ministrul de Externe Hakan Fidan și delegația sa au transmis acest lucru oficialilor americani în timpul discuțiilor de la Washington de săptămâna trecută.

Keceli a declarat că trimiterea de ajutoare pe cale terestră este mai ușoară, mai ieftină și mai eficientă.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat că o foamete generalizată în Fâșia Gaza este „aproape inevitabilă” dacă nu se iau măsuri urgente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *