Turism record în Turcia – 39,5 milioane de vizitatori în 2018

Lifestyle

Anul 2018 a fost un an record pentru turismul din Turcia. După încheierea perioadei de criză legate de alarmele de securitate, inclusiv atacurile teroriste și încercarea de lovitură de stat nereușită din 2016, țara a atins pragul de 39,5 milioane de vizitatori străini, cu o creștere anuală de 21,8 %, potrivit datelor publicate astăzi de Ministerul Turismului.

Deprecierea lirei turcești față de euro și dolar a contribuit, de asemenea, la acest boom. Dacă luăm în considerare, de asemenea, călătorii care au venit din străinătate, dar cu un pașaport turcesc – mai ales turcii din diaspora care s-au întors să viziteze familiile – au ajuns la 45,6 milioane. Un boom care, potrivit Institutului Național de Statistică (TurkStat), a garantat venituri totale de 29,5 miliarde de dolari, o creștere de 12,3% față de anul precedent. Dintre acestea, aproape 7 miliarde provin din pachetele turistice.

Printre străini, cei mai mulși turiști au fost rușii, care au atins aproape 6 milioane de prezențe (+ 26,5% față de 2017), reflectând relațiile tot mai strânse dintre cele două țări. Aceștia sunt urmați de germani (4,5 milioane), bulgari (2,3 milioane) și britanici (2,2 milioane), prezențe, care au crescut de asemenea cu peste 25%.

Cea mai vizitată destinație a fost Istanbul, cu 13,4 milioane de vizitatori străini, cu un milion mai mult decât în stațiunea mediteraniană de coastă Antalya.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *