USR- Comisarii europeni pentru Justiţie şi pentru Valori şi Transparenţă, sesizaţi pe comasarea alegerilor forţată de PSD şi PNL

Politica

Europarlamentarul USR Vlad Botoş şi europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis scrisori Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Valori şi Transparenţă, şi lui Didier Reynders, comisar pentru Justiţie, pe tema comasării alegerilor din România şi a pericolelor pe care le implică o astfel de măsură nedemocratică. Demersul este complementar procedurii de sesizare a Comisiei de la Veneţia iniţiate, marţi, de USR.

„Alegerile locale au specificul lor şi nu văd de ce s-ar dori un haos administrativ în cele peste 3.000 de primării din ţară, în consiliile locale şi cele judeţene prin alegerea unor reprezentanţi care ar trebui să aştepte 5 luni până să-şi preia mandatele. Ar fi o lipsă crasă de respect faţă de aleşii locali din România să amesteci cele două scrutinuri, să amesteci temele şi buletinele de vot”, declară europarlamentarul USR Vlad Botoş.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale reprezintă o ameninţare substanţială la adresa integrităţii procesului electoral, statului de drept şi valorilor democratice.
„Este evident că actuala putere încearcă din răsputeri să îşi creeze avantaje prin metode josnice. Schimbarea regulilor în timpul jocului nu poate demonstra decât nivelul de frică la care au ajuns. Frica de români şi alegerea lor. Garantarea unui scrutin corect este esenţială, prin urmare am atenţionat şi la nivel european despre abuzul ce urmează să aibă loc în România. Asemenea metode nu sunt tolerate în statele europene democratice”, afirmă europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

Eurodeputaţii USR şi PMP aduc la cunoştinţa comisarilor europeni intenţia PSD şi PNL de a modifica legislaţia electorală cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu doar ar crea confuzie printre alegători şi ar complica exercitarea dreptului la vot, ci chiar ar duce la o restrângere a drepturilor alegătorilor, în condiţiile în care cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în ţară pe liste speciale vor fi obligaţi să voteze doar în localitatea de domiciliu.

În plus, dat fiind că mandatele actualilor primari, şefi de CJ-uri şi consilieri locali şi judeţeni au fost validate pe 27 octombrie 2020, organizarea unor alegeri locale pe 9 iunie ar însemna fie reducerea mandatului acestora, fie am avea 5 luni cu două rânduri de aleşi locali, unii în funcţie, unii care aşteaptă să-şi înceapă mandatul. Or, astfel de soluţii sunt vădit neconstituţionale.

Totodată, comasarea celor două tipuri de alegeri vine la pachet cu încălcarea dreptului constituţional de a fi ales în ceea ce-i priveşte pe candidaţii care ar dori să participe la ambele alegeri. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *