USR – Guvernul PSD-PNL vrea să-i falimenteze pe producătorii români și să-i sărăcească pe cumpărători

Politica

Prin intervenția pe care vrea să o aibă asupra adaosului comercial al produselor din import și produselor românești, Guvernul PSD-PNL nu va face decât să-i falimenteze pe producătorii români și îi va forța pe cumpărători să scoată și mai mulți bani din buzunar.

„Marja mare pe care magazinele o pun la produsele românești reflectă costurile și riscurile pe care Guvernul le impune magazinelor atunci când cumpără produse românești. Dar domnul Barbu nu înțelege lucrurile astea. Și, din pacate pentru noi, nici funcționarii din jurul lui. Foarte multe reglementări au îngreunat relația între magazine și producători.

Toate costurile acestea magazinele le pun, la rândul lor, în sarcina clienților și a producătorilor români de la care cumpără. Soluția e simplă: Guvernul să abroge toate acele legi prin care intervine în relația între magazine și producători și vom vedea cum nu doar scad marjele, dar și producătorii vor câștiga mai mult și consumatorii vor avea prețuri mai mici”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Ministrul Florin Barbu spune că ar exista „o practică comercială neloială” în condițiile în care produsele românești se vând cu adaos comercial mare, iar produsele din import cu adaos comercial „foarte mic”. Același ministru, nostalgic al regimului comunist, se laudă că lucrează la un proiect de act normativ și că va rezolva el problema.

„Ce vrea tovarășul Barbu? Să moară de foame producătorii locali? Să muncească de pomană? Sau să crească de la 0.1% adaosul produselor de import la acea limită de 5% ca, într-un final, tot consumatorii să scoată mai mulți bani din buzunar? Comunismul a încercat plafonări și stabilea prețurile la raft prin decizii care nu aveau nicio legătură cu realitatea și piața economică. Rezultatul îl știm – produsele lipseau de la raft sau erau de o calitate foarte slabă. A încercat și PSD cu un lanț de magazine numit pompos Casa Unirea, iarăși am văzut rezultatul: acolo se vindeau produse de import, nu românești, iar facturile neplătite au falimentat afacerea, în plus, există și un dosar de corupție în lucru la autoritățile competente”, afirmă senatorul USR Sebastian Cernic, membru al Comisiei pentru agricultură din Senat.

Intervenția statului prin plafonarea prețurilor poate duce la dezechilibre economice, îi va descuraja pe producători și investitori să mai investească în extinderea sau îmbunătățirea capacităților de producție. Când prețurile sunt forțate să fie mai mici decât nivelul lor natural de pe piață, producătorii vor reduce producția sau vor ieși complet din afaceri, ceea ce va duce la penurie și scăderea calității produselor.

USR cere Guvernului Ciolacu să-i lase pe antreprenori și instituțiile statului să-și facă treaba și să nu mai umble la prețuri. Dacă instituții precum Consiliul Concurenței sau Protecția Consumatorului vor fi sprijinite să acționeze cu toată forța, fără intervenții și piedici, cei care vor avea de câștigat vor fi românii și antreprenorii locali.

USR se va opune oricărei acțiuni de limitare a libertății agenților comerciali și, dacă ministrul Barbu va insista și va promova proiectul, vom folosi toate pârghiile pentru a împiedica intrarea în vigoare a unei astfel de aberații, care încalcă și Constituția. Comunicat de presă – USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *