Viitoarele Diplome Europene, recunoscute în toate statele UE – Primele rezultate de pretestare, prezentate la UB

Social

Universitatea din Bucureşti este coordonatoare, alături de Universitatea Autonomă din Madrid şi de Alianţa Universitară Civică Europeană CIVIS, a proiectului de pilotare a Diplomelor Europene
La eveniment participă înalți oficiali din statele membre ale UE și ai Comisiei Europene
București, 4 septembrie 2023.

Universitatea din București (UB) găzduiește marți, 5 septembrie 2023, un eveniment public de prezentare a primelor rezultate obținute în cadrul proiectului Screening, Mapping, Analysing, Recommending, Transferring and Transforming higher education international programmes – SMARTT, care vizează pretestarea criteriilor de proiectare și dezvoltare a etichetei de „Diplomă Europeană” (eticheta de Diplomă Europeană reprezintă un certificat de excelență atașat calificării studenților absolvenți de programe comune de studii derulate prin cooperarea dintre mai multe instituții de învățământ superior, pe baza unui set de criterii co-create la nivel european).

Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90), începând cu ora 9:30. Evenimentul se înscrie în calendarul european al învățământului superior, ca parte a demersurilor strategice coordonate de către Comisia Europeană și statele membre.

La eveniment și-au anunțat prezența ministrul educației din România, Ligia Deca, secretarul general pentru învățământul superior al Ministerului Educației din Grecia, Odysseas-Ioannis Zoras, vicepreședintele Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA), Cristina Ghițulică, președintele Organizației Europene a Studenților (ESU), Horia Onița, directoarea Unității pentru Învățământul Superior din cadrul Direcției Generale pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură a Comisiei Europene, Vanessa Debiais-Sainton, precum și ofițerul de politici al Comisiei Europene responsabil pentru proiectul diplomelor europene, Yann-Maël Bideau.

Din partea Universității din București la eveniment vor participa prof. univ. dr. Marian Preda, prof. univ. dr. Sorin Costreie, prof. univ. dr. Romiță Iucu, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prof. univ. dr. Anca Nedelcu, lect. univ. dr. Simona Iftimescu, dar și alți experți din cadrul echipei CIVIS din Universitatea din București.

Nu în ultimul rând, este confirmată participarea în sală și în online a numeroși reprezentanți din domeniul învățământului superior, reprezentanți ai ministerelor educației din țările membre ale Uniunii Europene partenere în cadrul proiectului, precum și ai agențiilor naționale de asigurare a calității în educație și cercetare din diverse state membre UE, ai universităților europene și comunităților academice, dar și a numeroși experți din domeniul învățământului superior din spațiul european.

Dezvoltat de către Alianța Universitară Civică Europeană CIVIS în parteneriat cu Alianțele Universităților Europene EUTOPIA, NEUROTECHEU și UNITA, alături de instituții de învățământ superior și stakeholderi europeni și naționali, proiectul SMARTT a fost ales de către Comisia Europeană drept proiect-pilot pentru viitoarele Diplome Europene. Universitatea din București este, alături de Universitatea Autonomă din Madrid și de Alianța Europeană CIVIS, coordonatoarea proiectului.

Având în vedere experiența semnificativă în proiectarea și implementarea programelor de studii comune și multiple la nivel transnațional, instituțiile de învățământ superior implicate în proiectul SMARTT își propun să extindă această experiență și să formuleze, pe baza unor metodologii clare și a unor analize detaliate, recomandări și propuneri, atât pentru Comisia Europeană, cât și pentru statele membre, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unei abordări europene pentru proiectarea și implementarea Diplomelor Europene comune în viitorul apropiat, în acord cu Strategia Europeană pentru Universități și cu obiectivele strategice ale Alianțelor Europene de Universități. Mai mult, proiectul SMARTT își propune și emiterea unor astfel de diplome până în prima parte a anului 2024 în urma unui demers de testare și pilotare pe un număr semnificativ de programe comune de studii transnaționale.

Astfel, în cadrul evenimentului vor fi prezentate și discutate rezultatele primei etape a proiectului SMARTT, care vizează abordarea metodologică asupra analizei criteriilor pentru o etichetă de „Diplomă Europeană”, dar și rezultatele procesului de pretestare a acestor criterii, sub coordonarea unei echipe transnaționale de experți în domeniul învățământului superior.
Despre CIVIS
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri ai personalului, inclusiv 37.400 de cadre universitare și cercetători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *