putin-china

Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc săptămâna viitoare – cu ocazia summitului OCS de la Samarkand

Externe

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni, în cadrul unui summit desfășurat în Uzbekistan săptămâna viitoare, cu omologul său chinez, Xi Jinping, potrivit agenției ruse de stiri, TASS, citată de CNN.
„În mai puţin de zece zile, o nouă întâlnire a conducătorilor noştri (Vladimir Putin şi Xi Jinping) va avea loc la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS)”, a indicat ambasadorul Rusiei la Beijing, Andrei Denisov, citat de agenţiile RIA Şi TASS.

OCS, înfiinţată drept contrapondere la influenţa occidentală, reuneşte China, Rusia, patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan), India şi Pakistan.
„Acest summit promite să fie interesant, pentru că va fi primul summit adevărat (cu prezenţă fizică, n.red.) de după pandemie”, a mai spus diplomatul rus.

Beijingul nu a anunţat deocamdată deplasarea preşedintelui chinez, care nu a mai ieşit din ţară din 2020 de la debutul pandemiei de COVID-19.
Putin şi Xi s-au întâlnit la începutul lunii februarie în China, cu câteva săptămâni înainte de ofensiva rusă în Ucraina. Moscova şi Beijingul au semnat atunci o declaraţie comună prin care chemau la o „nouă eră” în relaţiile internaţionale, precum şi la încheierea hegemoniei americane, şi denunţau rolul alianţelor militare occidentale NATO şi AUKUS (Australia, Marea Britanie şi SUA).

De la declanşarea invaziei în Ucraina, Beijingul şi-a arătat sprijinul faţă de Rusia, lovită din toate părţile de sancţiunile occidentale. Moscova, în căutare de sprijin, declară la rândul său că se întoarce spre Asia.
Putin a salutat, miercuri „rolul în creştere” al regiunii Asia-Pacific în afacerile globale în faţa unui Occident în declin, şi a susţinut că este ‘imposibil’ ca Rusia să fie izolată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *