parlament

Votul în Diaspora va dura trei zile

Social

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis joi, ca votul în Diaspora să dureze trei zile.

Astfel, potrivit raportului final al Comisiei, românii din Diaspora vor putea vota în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

De asemenea s-a decis ca votul prin corespondenţă să se aplice nu doar la alegerile parlamentare, cum este prevăzut în lege, în prezent, ci şi la alegerile prezidenţiale.

Potrivit modificărilor aduse de parlamentari legislaţiei, pentru a se facilita votul din afara ţării, la ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot.

Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”, se arată în articolul votat de membri comisiei.
Totodată, un membru al biroului electoral al secţiei de votare desemnat de preşedintele acestuia verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în localul de vot.

Pentru a se evita cozile la vot, comisia specială a decis că votarea va avea loc, în diaspora, pe parcurul a trei zile. „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării.

Astfel, în ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00, se arată în raportul adoptat joi de membri comisiei de cod electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *