Zagreb – fascinanta capitală a Croației

Lifestyle Travel

Zagreb este capitala politică, economică și culturală a Croației din 1991. Este un oraș plin de muzee, galerii, teatre și palate cu arhitectură austro-ungară, baroc, Art Nouveau, precum și restaurante elegante, buticuri, centre comerciale, pub-uri și cafenele la modă.

Capitala croată este un oraș artistic care cuprinde toate tipurile de creație, de la artă plastică la artă contemporană și chiar artă stradală. Este plină de atracții de văzut dar și de evenimente la care să participați în orice anotimp, dar mai ales în perioada sărbătorilor de Crăciun, când orașul sărbătorește perioada Adventului pe tot parcursul lunii decembrie, cu concerte, expoziții și piețe împodobite în atmosferă de poveste, cu vin fiert și alte delicatese. De remarcat este piața de Crăciun care a câștigat premiul European Best Destination timp de doi ani consecutivi și este locul perfect pentru a cumpăra cadouri și obiecte interesante.

Orașul Zagreb este împărțit în două părți: Gornji Grad – Orașul de Sus și Donji Grad – Orașul de Jos. Orașul de Sus găzduiește cele mai vechi două părți ale Zagrebului -Kaptol și Gradec, cu conace din secolul al XIX-lea și al XX-lea. Orașul de Jos este o zonă plină de viață cu clădiri prestigioase, clădiri publice și clădiri din secolul al XIX-lea. Este o zonă mult mai modernă cunoscută pentru muzeele sale, preccum: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artă Contemporană, Galeria de Artă Modernă, Teatrul Național.

Considerat unul dintre cele mai reprezentative teatre istorice din Europa Centrală și de Est, Teatrul Național Croat se află în piața dedicată acum lui Tito. Clădirea monumentală care adăpostește teatrul a fost ridicată în 1895 după un proiect al arhitecților vienezi Helmer și Fellner, designeri celebri ai acestui tip de lucrări. De-a lungul vremii, pe aici au trecut artiști locali și internaționali precum regizorul Ivan Zajc, dansatoarea Mia Čorak Slavenska și Laurence Olivier, José Carreras, Mario Del Monaco și Sarah Bernhardt.

Majoritatea atracțiilor din Zagreb sunt situate în partea centrală a orașului și pot fi explorate cu ușurință pe jos. Cea mai veche parte a Zagrebului este Gornji Grad (Orașul de Sus), unde se află faimoasa și minunata Catedrală Adormirea Maicii Domnului, în stil neo-gotic, construită în secolul al XII-lea. Catedrala are 77 m lungime și 48 m lățime și poate găzdui peste 5.000 de persoane. De-a lungul anilor a suferit mai multe modificări cauzate de diverse evenimente. La exterior are două turle identice de 108 m înălțime, vizibile din fiecare colț al orașului, iar în interior păstrează multe fresce originale și picturi din anii 1200 dedicate Adormirii Maicii Domnului. De remarcat sunt altarele baroc din marmură și lemn, orga achiziționată în 1855 și vitraliile care sunt cele mai vechi din Croația. În 1994, Papa Giovanna Paolo al II-lea a celebrat aici o liturghie, rămasă în memoria țării, pentru aniversarea a 900 de ani de la Arhiepiscopie.

Merită vizitată și Biserica Sf. Marcu, recunoscută după acoperișul cu țigle smălțuite policrome albe, roșii și albastre deschis care reproduc stemele medievale ale Croației, Dalmației și Slavoniei și emblema Zagrebului. Biserica datează din secolul al XIII-lea, din care păstrează o fereastră romanică pe latura de sud și la baza clopotniței, în timp ce portalul gotic, format din 15 figuri așezate în nișe puțin adânci, a fost sculptat în secolul al XIV-lea. În interior sunt două lucrări ale lui Ivan Mestrovic, cel mai faimos sculptor croat, și fresce ale pictorului Jozo Kljaković. O plimbare prin pietele caracteristice ale centrului istoric, precum frumoasa piață Ban Jelacic, vă permite sa descoperiți statuile artistului croat Mestrovic.

Piața este întregime pietonală, accesul este interzis mașinilor și din acest motiv oamenii se întâlnesc aici pentru a petrece ore întregi de relaxare, între o cafea bună și cumpărături. De fapt, nu lipsesc magazinele de tot felul și cluburile mereu pline de tineri.

În Gornji Grad ( Orașul de Sus) are loc Dolac – piața agricolă. Din anii 1930, Piața Dolac în aer liber a fost centrul comerțului din Zagreb. Situată la doar zeci de metri de piața principală a orașului, piața Ban Jelačić ( la jumătatea distanței dintre cele mai vechi părți ale orașului Gradec și Kaptol), această piață de fermieri este de fapt combinația perfectă între o piață în aer liber și o piață acoperită. Fermierii din satele din jur vin aici pentru a-și vinde produsele alimentare sănătoase. Piața este deschisă în fiecare zi, cu excepția sărbătorilor, până la ora 15. De pe tarabele pieței Dolac se pot cumpăra produse de artizanat și dulciuri tipice gustoase, obiecte sculptate în lemn de către meșteri, obiecte de bucătărie, jucării, sticle decorate în diferite forme creative. Umbrelele roșii cu dungi albe sunt caracteristice pieței. Este locul ideal pentru a petrece câteva ore și a intra în contact cu cultura populară a Zagrebului. Pentru a ajunge în Orașul de Sus este posibil să luați funicularul.

De asemenea, Turnul Lotrscak, este o altă atracție de neratat – situat tot în Orașul de Sus constituie o referință principală a orașului. Acesta a fost fondat în secolul al XIII-lea, pentru protecția porții care se află la sudul orașului. Aici vă puteți bucura de o priveliște magnifică asupra Zagrebului. Turnul este situat lângă funicular.

În centrul Orașului de Sus se află Piața Kaptol unde puteți admira o fântână cunoscută sub numele de Coloana Mariei cu patru figuri de îngeri la bază. Clădirile care au vedere la această piață au o arhitectură clasică datând din Evul Mediu, când cartierul s-a dezvoltat independent de aglomerația urbană din Zagreb. Piața Kaptol are o formă pătrată și are vedere spre catedrala Adormirea Maicii Domnului și către Palatul Episcopal. Nu ratați Opatovina, o stradă plină de viață care găzduiește restaurante cu mâncare grozavă.

Printre cele mai importante și interesante muzee se numără Muzeul Civic și Muzeul Mimara. În Muzeul Civic descoperiți istoria Zagrebului încă din vremurile rivalității dintre Gradec și Kaptol. Muzeul Mimara găzduiește colectia donată de Ante Topic Mimara, un colectionar de artă croat, care în viața sa adunat o serie neprețuită de obiecte și opere de artă din preistorie pana la al XX-lea, inclusiv picturi de Raphael, Caravaggio, Antoon van Dyck, Goya și Renoir. În interior sunt expuse 3.750 de lucrări de origine și perioade istorice: icoane bizantine, picturi în stil impresionist, sticlă din epoca romană, relicve de fildeș, câteva mărturii egiptene, grecești și etrusce.

După atâtea vizite prin muzee, faceți o plimbare plăcută în Grădina Botanică – un mare parc construit în stil englezesc, cu poteci neliniare și zone de formă neregulată care delimitează zonele dedicate cultivării plantelor. Grădina Botanică găzduiește aproape 10.000 de plante din sute de specii diferite.

Nu ratați Parcul Maksimir – cel mai mare parc din Zagreb în interiorul căruia se află și Gradina Zoologică. Considerat cel mai evocator parc din capitală, Maksimir este cea mai veche grădină publică din Europa balcanică și se întinde pe 18 hectare. A fost transformat dintr-o pădure în parc la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către episcopul Maksimiliam Vrohovac, care a avut iazuri, pâraie, plante și flori instalate în stil englezesc. Astăzi, acest loc reprezintă un adevărat plămân verde al orașului și o oază de liniște unde vă puteți odihni, plimba, inclusiv cu bicicleta, puteți face jogging sau excursii romantice cu barca pe malul lacului. În Grădina zoologică din interiorul parcului trăiesc mai multe specii de animale.

Dacă vizitați Zagrebul iarna, în Piața Tomislav vă așteaptă un patinoar într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Zagreb, înconjurat de mirosuri și delicatese delicioase și multă muzică.
O vizită înainte de Crăciun, este o idee bună pentru a cumpăra cadouri pentru prieteni și familie. Magazinele orașului găzduiesc majoritatea mărcilor internaționale și prețurile sunt de obicei mai ieftine în această perioadă.

Mergeți, de asemenea, în Parcul Zrinjevac – locul perfect pentru a gusta specialitățile de iarnă din Zagreb, inclusiv tradiționalul štrukli (compus din aluat și diferite tipuri de umplutură care poate fi fiert sau copt). Totodată vă puteți răsfăța cu vin fiert, ciocolată caldă și biscuiți speciali de Crăciun în aromonia muzicii live. Pe tarabe vă așteptă o selecție vastă de cadouri tradiționale de Crăciun și bunătăți în căsuțe de lemn, decorate ca în povești.
Nu ratați eleganta piață Trg Petra Preradovića ( locul preferat pentru locuitorii din Zagreb) pentru a lua un aperitiv sau a se întâlni cu prietenii înainte de a ieși în oras, unde veți putea respira cea mai autentică atmosferă a capitalei croate.

Seara merită să faceți un tur al sugestivei străzi Tkalciceva, una dintre arterele principale ale Zagrebului și în special zona cu cea mai animată viață de noapte, unde puteți găsi numeroase cluburi și baruri unde puteți savura o băutură în liniște. Osječko este berea tradițională, cea mai baută din Croatia, urmată de berea Tomislav.

În ceea ce privește cazarea, aceasta nu este scumpă, așa că este mai bine să stați peste noapte în centru. În Orașul de Sus, cel istoric și totodată caracterizat de viață de noapte, există hoteluri și pensiuni ieftine dar și apartamente și hoteluri de categorie superioară. În Orașul de Jos, unde sunt concentrate muzeele, locurile de cazare sunt de toate tipurile și categoriile. Multe hoteluri oferă pachete speciale de Advent cu tarife hoteliere atractive. Și chiar și zborurile aeriene au prețuri bune în această perioadă a anului.

Pentru a alege perioada în care să vizitați capitala croată trebuie să știți că între lunile aprilie-mai temperaturile sunt deja plăcute și activitățile în aer liber reîncep. Lunile iunie și iulie se concentrează cele mai interesante festivaluri și inițiative culturale și muzicale, în septembrie și octombrie grădinile publice sunt deosebit de tentate datorită culorilor superbe ale toamnei, iar în anotimpul rece orașul se îmbracă într-o atmosferă de basm.
Printre companiile aeriene populare care operează zboruri spre Zagreb se numără: Austrian Airlines, Air Serbia și Ryanair.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *