Cărți pentru Cernăuți

Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor – 23 aprilie

Lifestyle

Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului din România, sărbătorite la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu

În fiecare an, la data de 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Cărţii şi Drepturilor de Autor, dar şi Ziua Bibliotecarului din România. Este un moment de celebrare a lecturii, a cărţii şi, deopotrivă, o sărbătoare a tuturor celor care îşi dedică energia, timpul şi priceperea pe drumul cărţii, de la concepere la cititor, conectând oamenii cu informaţia şi cunoaşterea: bibliotecari, autori, ilustratori, editori, traducători, tipografi, librari sau anticari.

Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, instituţie de cultură care se bucură de susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Sibiu, împreună cu Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, organizează luni, 24 aprilie 2023, evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie”, o dezbatere centrată pe importanţa profesiei de bibliotecar sau librar şi pe menirea în continuă schimbare a bibliotecilor şi librăriilor în societatea actuală şi viitoare. În acest context, subiectele abordate vor viza: consumul de lectură, piaţa de carte, apetitul şi preferinţele utilizatorilor pentru lectură, facilitarea accesului publicului la resursele documentare, multiplele provocări determinate de evoluţia tehnologică şi relaţia cu alţi actanţi din domeniul cultural şi educaţional.

În cadrul evenimentului, sunt invitaţi la dialog: dl. Valer Cosma, directorul Bibliotecii Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, d-na Monica Buzaş, coordonatoare a Bibliotecii din cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, d-na Corina Hopârtean-Cioltei, coordonatoare a Bibliotecii din cadrul Institutului
Academiei Române de Studii Socio-Umane, d-na Daniela Muntean, coordonator al Centrului de Informare şi Documentare în Etnologie „Cornel Irimie” al Complexului Naţional Muzeal ASTRA, dl. Alexandru Munteanu, coordonator al Bibliotecii din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, d-na Nicoleta Gheorghiu, coordonatoare a Librăriei Humanitas „Constantin Noica” Sibiu, d-na Andreea Tărnăuceanu, coordonatoare a Librăriei Cărtureşti Sibiu şi dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu. Vor participa, de asemenea, profesionişti din domeniul ştiinţelor informării şi documentării şi bibliotecari din bibliotecile sibiene.

Evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie” va avea loc în data de 24 aprilie a.c., la ora 14:00, în spaţiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al Bibliotecii ASTRA Sibiu.
*** Instituită de UNESCO în anul 1995, Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor reprezintă un prilej de celebrare a cărţii, de încurajare a lecturii şi de promovare a celor care activează în cele trei sectoare majore din industria cărţii – edituri, librării şi biblioteci. În sfera literară, 23 aprilie are o semnificaţie aparte, ea marcând data la care au trecut în eternitate trei dintre autorii proeminenţi ai literaturii mondiale: dramaturgul englez William Shakespeare (1564-1616), romancierul spaniol Miguel de Cervantes (1547-1616) şi cronicarul peruvian Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616).

*** Data de 23 aprilie marchează, începând din anul 2005, şi Ziua Bibliotecarului în România, în semn de recunoaştere publică a prestigiului profesiei de bibliotecar şi de apreciere a profesioniştilor care lucrează în biblioteci sau alte structuri info-documentare, a tuturor celor care fac posibilă întâlnirea între cărţi şi cititori. Comunicat de presă – Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *