Ziua Mondială a Turismului promovează tema „Turismul şi investiţiile verzi”

Lifestyle

În anul 2023, Ziua Mondială a Turismului promovează tema „Turismul şi investiţiile verzi”, subliniind necesitatea mai multor investiţii şi mai bine direcţionate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, până în 2030. Ziua turismului onorează în fiecare an ospitalitatea şi experienţele de viaţă pe care turismul le oferă, frumuseţea naturii şi cultura ţărilor membre ale Organizaţiei Mondiale a Turismului. După depăşirea perioadei de pandemie, care a presupus eforturi semnificative pentru continuarea activităţii la cerinţele de siguranţă a sănătăţii oaspeţilor, în 2023, turismul a înregistrat o revenire a volumului de activitate (+0.9% la nivel european faţă de anul 2019, conform Eurostat).

Turismul sustenabil reprezintă forma viitoare a experienţelor de ospitalitate, care să asigure managementul durabil şi neagresiv al resurselor. Turismul reprezintă un stimulator al investiţiilor, antrenând de asemenea, investiţii şi în domenii conexe, aflate în strânsă corelaţie.

În această săptămână ce celebrează Turismul, FIHR a fost partener şi s-a implicat în organizarea a 2 evenimente, respective unul de susţinere a promovării României ca destinaţie turistica pe plan internaţional şi al 2-lea de susţinere a educaţiei şi conexiunii dintre şcoală şi mediul de afaceri.

Astfel, în data 25 septembrie, Federaţia Industriei Hoteliere din România împreună cu Institutul Francez din România, în parteneriat cu TV5Monde au lansat în avânt-premiera 2 episoade ale emisiunii TV5Monde „Destination francophonie” realizate de către Ivan Kabacoff în România în primavara acestui an, în 5 oraşe – Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca şi Iaşi. Cu ajutorul unui ghid local din fiecare oraş sunt prezentate obiective culturale şi istorice, prin prisma conexiunilor cu lumea francofoniei. Reportajul echipei de filmare a surprins atât imaginea tradiţională a României (ia românească, oua încondeiate, icoane pictate manual), dar şi partea modernă, transformată a ţării noastre: arhitectura unor monumente istorice, galeriile de arta şi artiştii moderni.

Episoadele urmează să fie difuzate în luna noiembrie de către TV5 Monde şi TVR.
În data de 27 septembrie, Federaţia Industriei Hoteliere din România în parteneriat cu Asociaţia Profesorilor şi Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” a organizat la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti Conferinţa Internaţională „Bridge the gaps! Skills for a New Tourism Ecosystem”. În cadrul singurului eveniment din România promovat de Organizaţia Mondială a Turismului, au fost abordate problematici legate de adaptarea curriculei de specialitate la cerinţele actuale ale industriei turismului şi ospitalităţii, precum şi impactul modificărilor legii învăţământului asupra educaţiei profesionale în turism.

Evenimentul a premiat iniţiativele celui mai bun mentor din domeniul hotelier şi ale profesorului care au participat prin demersurile sale la îmbunătăţirea procesului educaţional şi de formare continua a tinerelor generaţii, ţinând cont de principiile diversităţii şi incluziunii sociale.
Sustenabilitatea – ESG a fost şi ea abordată cu această ocazie, ca tendinţă la nivel mondial – pentru clienţi (71% dintre ei aleg destinaţii care respectă principiile turismului verde – conform unui studiu al Booking.com), analizând proiectele de tip Şcoala Verde, programele de formare continua sau mentoring.

„Credem că turismul trebuie să fie sustenabil pe termen lung, viabil din punct de vedere economic, echitabil social şi etic pentru toţi cei implicaţi. Cu ocazia Zilei
Turismului, urez La Multi Ani! turiştilor şi celor care îşi desfăşoară activitatea în ospitalitate – turismul fiind un domeniu dedicat de oameni, pentru oameni!”, a declarat Simona Constantinescu, preşedintele FIHR.

Federaţia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) este prima organizaţie patronală din turismul românesc, fiind prezentă la nivel naţional în 28 judeţe şi cumulând peste 17.000 de camere în hotelurile membre, reprezentând interesele industriei hoteliere din România prin dialogul permanent cu autorităţile şi mass media, precum şi cu alte entităţi asociative la nivel naţional şi european. FIHR este afiliată HOTREC la nivel European şi la Confederaţia Patronală Concordia pe plan naţional, confederaţie patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din România. Comunicat de presă – Federaţia Industriei Hoteliere din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *