Ziua Regalităţii

10 mai – Ziua Regalității

Lifestyle

Vineri, 10 mai este Ziua Regalităţii, care marchează instaurarea monarhiei în România prin începutul domniei Regelui Carol I de Hohenzollern.

A fost Ziua Naţională a României din 1866 până în 1947, la instaurarea regimului comunist.

Printr-o decizie a Camerei Deputaţilor, 10 mai este zi de sărbătoare naţională. Ziua de 10 Mai a fost declarată sărbătoare naţională în România prin Legea nr. 103/2015. Potrivit actului normativ, cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.

Custodele Coroanei, Margareta, urează „La mulţi ani” românilor, de sărbătoarea de 10 Mai – Ziua Regalităţii, într-un mesaj postat vineri pe site-ul romaniaregala.ro.

„Majestatea Sa Margareta şi întreaga Familie Regală urează românilor „La mulţi ani” cu ocazia zilei de 10 Mai, Ziua Independenţei României, ziua României moderne! 10 Mai este deopotrivă Ziua Regală a ţării, sărbătorind înscăunarea ca domnitor a Principelui Carol I (1866) şi proclamarea Regatului României (1881)”.

Cu această ocazie, vineri, 10 mai, la ora 11:00, la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal din Bucureşti, vor avea loc o ceremonie militară de depunere de flori şi un spectacol militar în memoria fondatorului dinastiei regale şi al statului român modern.

Vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, principele Radu şi principesele Elena, Sofia şi Maria.

După-amiază, la Palatul Elisabeta va avea loc sărbătoara populară „Garden Party”, la care sunt aşteptaţi invitaţi din toată ţara şi din Republica Moldova, inclusiv demnitari şi membri al Corpului Diplomatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *