Israel

Alegeri anticipate în Israel

Externe

Negocierile pentru formarea unui nou guvern în Israel au eşuat, astfel că vor fi organizate alegeri anticipate.

Parlamentul israelian (Knesset) s-a dizolvat miercuri seara, la mai puţin de două luni după ce a fost ales, iar alegătorii urmează să fie chemaţi din nou la urne .

La finalul unor dezbateri aprinse, care s-au prelungit până după miezul nopţii de miercuri spre joi, Knessetul s-a pronunţat prin vot – în a treia lectură – în favoarea organizării de alegeri anticipate – cu 74 de voturi ”pentru” şi 45 ”împotrivă”.

S-a stabilit și organizarea de noi alegeri legislative la 17 septembrie, o situaţie nemaiîntâlnită în istoria ţării.

Propunerea pentru dizolvarea parlamentului a fost făcută de partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu. Acesta nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernământ cu partidele de dreapta care s-au impus la alegerile desfăşurate pe 9 aprilie.

Drept urmare, Netanyahu a preferat anticipatele decât să îi ofere preşedintelui posibilitatea să facă altă nominalizare pentru postul de premier.

Benjamin Netanyahu se află la putere neîntrerupt din anul 1999. Criera sa politică este ameninţată de o inculpare de corupţie, având 3 dosare deschise pe numele lui.

Adversarii săi consideră că, în loc să se retragă, Netanyahu s-a preocupat doar de supravieţuirea sa politică, cu scopul de a impune legi care să-l apere de procedurile judiciare în derulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *