europarlamentare

Alegeri europarlamentare 2019 – rezultate parțiale

Politica

România a votat duminică în cadrul alegerilor europarlamentare din 2019 și a referendumului pentru justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.
Rezultate parțiale alegeri europarlamentare:

După centralizarea a 96,86% dintre voturi PNL pe primul loc cu 26,79%, PSD se menține la 23,38%, USR-PLUS are 21,40%, potrivit datelor BEC.

Din totalul voturilor exprimate în România:
PNL – 26.79%

PSD – 23.38%

USR-PLUS – 21.40%

PRO Romania – 6.61%

PMP- 5.66% UDMR- 5.45%

ALDE – 4.24%

Situația voturilor din DIASPORA:
15.4187 de voturi numărate din 369.775 exprimate (41.7%):
USR – 38,37%
PNL – 32,48%
PMP – 11,27%
PSD – 3,74%

Un rezultat aproape nesperat de bun a obținut și USR-PLUS. Prima participare la alegeri în această formulă a adus Alianța pe poziția a 3-a în preferințele românilor, foarte aproape de PSD.

Scorul neașteptat de bun obținut de alianță, l-a făcut pe liderul USR Dan Barna să ceară demisia actualului guvern.

“Ceea ce s-a întâmplat în diaspora arată că acest Guvern trebuie să plece. Cerem în mod oficial, formal şi explicit demisia Guvernului Dăncilă pentru mizeria pe care au făcut-o din nou cetăţenilor din diaspora, după experienţa din 2014. Acest lucru este de neacceptat.

Dacă este să facem promisiuni în momente de victorie, Alianţa USR PLUS promite românilor din diaspora că nu vor mai fi niciodată gazaţi şi că nu vor mai fi niciodată dispreţuiţi în diaspora şi din această perspectivă votul electronic şi votul prin corespondenţă pentru care USR a şi depus în Parlament o iniţiativă vor fi priorităţi ale Alianţei USR PLUS în momentul în care vom veni la guvernare. Românii din diaspora, cele 4 milioane de români, au fost obligaţi mulţi dintre ei să plece din ţară, merită să îşi exprime civilizat, nu stând ore întregi la cozi înfiorătoare, pentru că un Guvern incompetent nu este în stare. Lucrul acesta este o promisiune pe care Alianţa USR PLUS o face”, a declarat Dan Barna.

De asemenea Presedintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, în care a ținut să îi felicite pe românii care au ieșit în număr foarte mare să voteze pentru alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție.

„Dragi români, sunteți fantastici, vă felicit. Ați participat azi în număr mare, participarea este senzațională. Vă mulțumesc, ați dat un vot clar, un vot ferm, un vot care nu poate fi ignorat de niciun politician”, a declarat seful statului.

El a ținut să mulțumească PNL si USR-PLUS pentru susținerea referendumului pe justiție si le-a felicitat pentru scorurile foarte bune obținute la europarlamentare.

„Am avut sprijin pentru acest referendum și aș menționa sprijinul PNL, am avut însa un sprijin consistent și din partea Aliantei USR PLUS și le multumesc. La europarlamentare rezultatele reflectă voința românilor. PNL a obținut un rezultat bun, îi felicit, USR a obținut un rezultat bun, îi felicit și pe ei”, a mai declarat președintele.

În ceea ce privește rezultatul obținut de PSD la europarlamentare, președintele a spus că este momentul ca Guvernul PSD-ALDE să plece.
„Rezultatul arată cum văd românii această guvernare eșuată. Acest accident al democrației, care este guvernarea PSD, trebuie să dispară. Guvernul PSD trebuie să plece în urma acestor rezultate”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *